четвъртък, 28 август 2008 г.

Защо трябва далекуваме кръвното налягане

Една нерадостна статистика сочи, че в България има около1,5 милиона души с високо кръвно налягане. Още по-печално е, че 29 % от децата до 10- годишна възраст страдат от хипертония. Кръвното налягане на повече от 90 % от хипертониците може да бъде „укротено", което значително намалява риска от усложнения, свързани с това коварно заболяване:

Кога кръвното налягане се смята за повишено ? При измерването - когато горната (систолната) граница надвишава 160 мм, а долната (дистолната) - 90 мм, може да се говори за повишено артериално налягане. То трябва да се мери най-малко веднъж годишно, при отпочинал организъм най-малко за 10 минути и в легнало или седнало положение. Възможно е да почувствате пулсиращи болки във врата или стягане в тила . Нормалните стойности на кръвното нялягане на млади хора и в средна възраст е 120/80 мм, като се има предвид широкото му вариране сред населението. Дори при отделния човек в рамките на деня то се мени – сутрин след ставане от сън е най-ниско, а по-високи стойности се засичат при уплаха или вълнение. Все пак при хора над 70 години може да има нормално по-високи стойности заради атеросклерозата и други причини – 170/100.
Откриват ли се причините за повишаването на кръвното налягане ? В по-голяма част от случаите /около 80%/ не се открива причината за заболяването /есенциална хипертония/. Не са правени скринингови проучвания в тази област. Засичат се хипертоници сред интелектуалците или научни работници – професии, свързани с нервно-психическо пренапрежение. Друга сериозна причина, подлежаща за дискусия, се явяват бъбречни страдания, които с годините работят тихо и накрая в определена възраст се стига до клиничната проява – хипертония. Така евентуално протичат хроничните пиелонефрити, чийто терминален изход е нефросклерозата. Имайки предвид неправилното хранене на съвременния човек и недостатъчното оводняване с последица образуването на пясъци и камъни в бъбреците, които почти задължително са съпроводени с хронични възпаления, не е изключено и защитниците на тази хипотеза да излезат прави. Може да се имат предвид и комплексни причини, чиято истинност е видима. Могат да окажат пагубното си влияние и други бъбречни страдания, като нефрити, поликистоза на бъбреците или други аномалии /те са на второ място по честота в медицинските статистики/. Нека не забравяме атеросклерозата, хиперфункцията на щитовидната жлеза, на хипофизата и на надбъбречните жлези, заболявания на аортата са следващите по сила фактори, които предизвикват хипертония. Тежка форма на хипертония е наблюдавано при бременност /еклампсия/. Стероидните лекарства и противозачатъчните хапчета също могат да повишат кръвното налягане, което се нормализира след спирането им. Само в около 5% от случаите се откриват истинските причини от академичната медицина.

Алтернативната медицина има висок % на доказуемост на причиността за пивишаването на кръвното налягане. Повишеното кръвно налягане при неврогенните типове или при хипоталамичен тип въздействия са интересни за доказване. Най-често обаче се касае за бъбречно заболяване – около 85% от случаите.

Какво се чувства при покачването на кръвното налягане ? Вие ще почувствате нервна възбуда, главоболие, сърцебиене, виене на свят и притъмняване пред очите, кръвотечение от носа и лесна умора. В началото на заболяването артериалното налягане в определени моменти се повишава над нормата като за първа степен на болестта не надвишава долната граница до 100 мм Hg . Рядко се отчитат хипертонични кризи /стойностите на горната граница надминават 200 мм Hg /, оплакванията стават по-оформени, чувствате се и с очни поражения като черни точки, мушички или звездички в погледа. При втора степен долната и горна граница остават трайно повишени. Наблюдават се органични промени в очните дъна /хипертонична ретинопатия/, сърцето хипертрофира /увеличава се големината на сърдечния мускул/, а по-късно се появява недостатъчност на лявата камера. Около 80% болните имат исхемична болест на сърцето. Затрудняват се функциите на бъбреците. С напредване на хипертонията може да се появи вторичен пиелонефрит и бъбречна недостатъчност. Всички органни промени са свързани с трета степен на болестта.
Явно е, че продължително повишено кръвно налягане може да причини болест или смърт. Хипертониците са предразположени към мозъчен удар, сърдечен инфаркт и сърдечна недостатъчност.

При лека хипертония лечението често е просто – спиране на тютюнопушенето, намаляване на теглото при пълни хора и ограничаване на солта. При тежка хипертония се налага приемане на лекарства, като могат да се използват диуретици, бета-блокери или калциеви антагонисти.При всички типове се провежда смяна на режима на хранене и психотерапия, съвети за определен двигателен режим и др.
Някои хора усещат или главоболие, или стягане във врата, или виене на свят – много често Други пациенти не чувстват нищо. Обикновено субективни оплаквания има още за напрежение като шапка на главата или някакав необясним дискомфорт. Най-често има ядосване или гневност при конфликтност с други хора. Тревожността и притеснението се добавят в комплект към неблагоприятните изживявания. Високото кръвно най-сигурно обаче се открива при системните медицински прегледи.

Стресът покачва ли кръвното ? Безусловно да. Свръх-активните личности не са обезателно хипертоници. Високото кръвно е свързано и с генетични фактори, хипоталамично повлияване (свързано с повишена чувственост по дребен повод). Обикновено такова кръвно налягане много трудно се повлиява. Обикновените медикаменозните препарати го повлияват малко за кратко време и затова се използва комбинирана терапия както с медикаменти, така и с психотерапия и промяна на астралните и ментални модели на личността.

Кои са рисковите фактори за високо кръвно ? Преди всичко наднорменото тегло е изключително предразполагащ фактор. На пациентите се препоръчва нормализирането на килограмите и правилното здравословно хранене, което също е обременявящ фактор. Често след спадане на първите 5 кг се наблюдава рязко подобрение на кръвното налягане и дозите на лекарствата се намаляват или се елиминират напълно. Тютюнопушенето покачва кръвното в момента на пушене, то повишава и риска от атеросклероза. Един от класическите фактори е солта. Някои са твърде чувствителни към натрия (предимно възрастните). Наситените животински мастни киселини също са фактор, който влошава съдовете и оттам са причина за развиването на атериосклероза. Влошената еластичност и втвърденост на съдовете води до покачване на кръвното налягане и развиване на усложненията на атериосклерозата – инсулти и инфаркти.

Какви са рисковете от високото кръвно ? Ако не е много високо, няма рискове. Но с течение на времето могат да настъпят мозъчни и сърдечни проблеми, бъбречна недостатъчност, артериални усложнения. При своевременно и правилно лечение рискът от сърдечносъдови заболявания може да бъде намален с 50 %. В основата на живота стои правилното хранене, поддържане на нормално тегло, по-спокойното отреагиране към предизвикателствата на живота, достатъчно-двигателния режим, правилното съчетаване на труд и почивка, индивидуалната издържливост на личността и създаване на норми на живот, устойчивостта на личността в професинални и лични отношения и т.н. Всеки е създаден без лекарства и е необходимо да започне да променя начина си на живот и да елиминира вредните си навици.

Какви медикаменти да използваме ? <./b>Съществуват няколко вида медикаменти: диуретици, алфа- и бета - блокери, вазодилататори и др. Какъв медикамент е най-подходящ за вас, това ще реши лекуващия ви лекар .

Споделете с нас за някой интересен ваш случай. Имах пациент на 40 години, който беше с преходни отклонения на кръвното налягане 170/100 или 180/110. Започнах лечение с очистване на тялото и съдовете чрез енерготерапия, лечебни масажи и диетично хранене с нискокалоричен режим и бедна на мазнини диета.Препоръчах му да взема зехтин и рибено масло. Още с първото повлияване той нормализира стойностите на кръвното налягане – 130/80. Прибавих и хипномедитации за очистване на съзнанието и той продължи да поддържа нормално кръвно налягане. 5 години по-късно той пак ме посети, отново беше раздвижил стойностите на кръвното налягане, беше посетил личния си лекар и започнал да пие лекарства. Отново постепенно му повлиях с лечебни процедури и стойностите паднаха и той спря лекарствата. Явно със замърсяването на съдовете от неправилното хранене той започваше да показва отклонения от нормата, вероятно имаше значението и напрежението в работата му. Ориентирах го също към отслабване с 5 кг от теглото си и така продължи да поддържа нормално кръвно налягане без усилие, без лекарства.

Лечението има ли вторични ефекти ? Както при всички лекарства, могат да се наблюдават тенденции за умора, промяна на сърдечния ритъм (внимание при астма), кашлица и др. Медикаментите могат също да причинят промени в поведението, както и влошаване на сърдечния ритъм. При подобни прояви достатъчно е да се замени съответният медикамент с друг.

Колко време трябва да се вземат медикаментите ? Може би цял живот, според академичната медицина. Алтернативни начини на терапия могат да помогнат да се подмладят съдовете, да се промени начинът на хранене и използването на различни психотехники да разтоварват нервното напрежение и стреса и така да се намалят възможно най-малко лекарствата или да е премахнат окончателно. Известно е, че те са ефикасни, когато се използват и над 80-годишна възраст.

Дозата може да бъде променена или лечението прекъснато само по решение на лекаря. В лечебния план на всеки лекар трябва да стоят препоръките за хранителния режим

Народни рецепти за лечение на високо кръвно налягане :
• 1 чаена лъжичка семе от копър, 250мл вода. Копъра се залива с врящата вода.Кисне се 10 минути, прецежда се и се изпива два пъти през деня.
• Вечер преди лягане изяждайте една средно голяма чиния рядък качамак, подправен с малко захар или сирене.
Добре е да вдишвате парите от топлия качамак.


лекар.бг

Няма коментари: