сряда, 20 август 2008 г.

През зимата се наблюдават повече инфаркти

Характерно за инфаркта е, че е по-чест рез определени часове от денонощието: рано сутрин или при ставане от сън

При пациентите с артериална хипертензия риска от инфаркт на миокарда зависи от околната температура.

Изданието Journal of the American Board of Family Medicine (jabfm.org) съобщи, че ниските температури подпомагат свиването на кръвоносните съдове и влошава потока на кръвта в тях.

Учените от френския университет в Бургундия са изследвали задълбочено връзката между температурните условия и заболеваемостта при хората с повишено кръвно налягане. Общите данни показват значително повишаване на инфарктите, когато температурата е минус 4 градуса по Целзий.

Зачестяването е забелязано и при рязко понижаване на температурата с повече от 5 градуса, без значение преди това колко е било студено. Специалистите отбелязват уязвимостта на пациентите с повишено кръвно налягане, от студеното време и подчертават задължителното задържане на показателите на налягането в рамките на нормалното.

Подобни резултати са установени и при изменение на атмосферното налягане с повече от 8 милиметра.

Острият инфаркт на миокарда е известен още като сърдечен удар.
Представлява сериозна и внезапна промяна на сърдечната дейност. Характеризира се с вариращи болки в гърдите, слабост, потене, гадене и повръщане; понякога се губи съзнание.

Появява се, когато части от сърдечния мускул загинат, тъй като не се снабдяват с достатъчно количество кръв. Може да се провокира от внезапно физическо натоварване или стресова ситуация. Рискова група са пациентите с хиперхолестеролемия, диабет, артериална хипертония, тютюнопушене, наследствена обремененост, в съчетание със стресогенен начин на живот. Характерно за инфаркта е, че е по-чест през определени часове от денонощието: рано сутрин (2 - 3 часа) или при ставане от сън.

Проявява се с много силна, продължителна болка в сърдечната област на широка площ зад гръдната кост, в част от случаите с излъчване на болката към долната челюст, или към лява ръка, или към стомаха (имитира язвена криза), също така и към гърба (при долен миокарден инфаркт).

Болката е съпроводена с отпадналост, панически страх, изпотяване, гадене, повръщане. Понякога, особено при по-възрастни пациенти или болни от диабет, е възможно и безболково протичане на инфаркта. Като алармиращ симптом при тях може да бъде само затруднено дишане или рязко понижаване на кръвното налягане. Лечението е задължително в болница.


фармаси-бг.ком

Няма коментари: