петък, 22 август 2008 г.

Профилактика на сърдечно-съдови нарушения

Повишеното артериално налягане е изключително разпространено сред съвременното градско население. Този фактор е водеща причина за развитие на тежки сърдечно-съдови усложнения и преди всичко инсулт. А на практика всички причини за повишено кръвно налягане са свързани с начина на живот и могат да бъдат лесно отстранени.

Излишна сол в хранителните продукти.
Солта води до задържане на течност в организма и предизвиква спазъм на кръвоносните съдове, което увеличава обема на кръвта в съдовете. Тези два фактора предизвикват повишаване на артериалното налягане. Затова не трябва да се употребява повече от 2-3 грама сол на ден (1/2 чаена лъжичка).

Пушене. Всяка изпушена цигара води до краткотраен спазъм на кръвоносните съдове и повишаване на артериалното налягане.
Хиподинамия. При нетренирания човек кръвоносните съдове отговарят на всяко физическо натоварване със спазъм. При правилни тренировки кръвоносните съдове са разширяват и този ефект се запазва за дълго.
Наднормено тегло. При затлъстяване мускулите работят по-интензивно, за да се справят с излишния товар. Затова е необходимо към тях да постъпва допълнително количество кръв. Сърцето започва да работи по-интензивно и изтласква кръвта под по-голямо налягане. Това става и при здравите спортисти (при които при натоварване налягането може да се повиши до 180/110 мм ж.ст.). Обаче натоварването при спортистите се сменя с продължителна почивка, а при хората с наднормено тегло това натоварване действа от сутрин до вечер.
Силни алкохолни напитки. Дневна доза от 50 мл. Чист спирт дразни сърцето, повишава натоварването на черния дроб, предизвиква спазъм на кръвоносните съдове и като следствие повишават артериалното налягане.

Стрес. Известно е, че всякакви конфликтни ситуации предизвикват изливане на хормоните на стреса, които повишават артериалното налягане. Но ако в природата това е оправдано, защото е необходимо за спасяване от опасност, то за нас при липса на адекватен двигателен отговор, това води до нарастване на сърдечно-съдовия риск.


сибериавита.ком

Няма коментари: