неделя, 24 август 2008 г.

Опасни ли са сърдечните аритмии?

Нарушенията на ритъма като камерна тахикардия, камерно трептене или камерно мъждене могат да бъдат застрашаващи за живота и да доведат до спиране на сърцето. Тези състояния изискват спешно лечение.

Ако възникне камерно мъждене или камерно трептене, човек изпада в шок. Необходимо е спешно да се направи дефибрилация. Тя представлява мощен електрически импулс, който чрез електроди се насочва да мине през сърцето с цел да възстанови ритъма му. Извършва се със специален апарат, с който разполагат спешните отделения и линейките на спешната помощ.

До идването на лекар първата помощ се състои в нанасянето на средно силен юмрючен удар в средата на гръдния кош, 4 пръста над "лъжичката", след което се започва непряк сърдечен масаж с честота около 60 притискания в минута. Ако се възстанови пулсът, масажът се спира.

Как да разберем дали един припаднал човек е изпаднал в камерна фибрилация?
- безсъзнание, не реагира на повикване и на болкови дразнители;
- посиняване около устните и под ноктите;
- не се опипва пулс нито на китката, нито на шийните артерии;

Спешно лечение изискват също прекалено високата сърдечна честота - състояние, известно като пароксизмална тахикардия - с пулс над 160 удара в минута; прекалено ниската честота - под 45 удара в минута.

Голяма част от аритмиите се усещат неприятно от човек, но не са опасни. Опасността се увеличава, когато е налице и друго сърдечно заболяване.

При една форма на ритъмните нарушения, свързана с предсърдно трептене, може да се образува съсирек, който повишава риска от мозъчен инсулт или води до запушване на някой кръвоносен съд (артериална емболия).
Сърдечните аритмии могат да доведат до влошаване на наличната сърдечна слабост.


хелтх.бг

Няма коментари: