понеделник, 18 август 2008 г.

Исхемично сърце

Исхемичната болест на сърцето е едно от най - честите сърдечни заболявания. То представлява увреждане на сърцето в резултат на недостатъчното снабдяване на сърцето с кислород.

Най - честата и важна причина за намаленото кръвоснабдяване на сърдечния мускул е атеросклерозата. Тя води до стесняване на кръвоносните съдове и намалява притока на кръв към сърцето.

Рисковите фактори за възникване и развитие на това заболяване са повишеното артериално налягане, затлъстяването, тютюнопушенето, захарната болест. Определена роля има и наследствената обремененост. Болката зад гръдната кост с разпространение понякога към шията и лявата ръка е характерна за различните форми на Исхемичната болест на сърцето /ИБС/ - стабилна и нестабилна стенокардия, известни като "гръдна жаба" и най - тежката - инфаркт. Болката може да се появи в покой, при физическо усилие или емоционални напрежения, понякога след ставане от сън или след нахранване, както и да се провокира от студ. Тя е различна по сила и продължителност.

Своевременното лечение на високото кръвно налягане, повишението на холестерола в кръвта, захарната болест и затлъстяването, снижават риска от появата и развитието на това заболяване и неговите усложнения.


томилхерб.ком

Няма коментари: