неделя, 31 август 2008 г.

Рисковете през нощта са по-големи

Казаха ми, че кръвното налягане варира през денонощието. Кога е най-високо и кога е най-ниско? Какво предизвиква колебанията му?
Невена Томова – Карлово


В ритъм от 24 часа височината на кръвното налягане следва характерен профил. След събуждане силно се покачва и продължа-ва да се вдига през цялата сутрин. Малко след обяда кръвното налягане се понижава за около един час, за да започне отново да се покачва непрекъснато до вечерта. През нощта кръвното налягане отчетливо спада в сравнение с деня, като достига най-ниските стойности по време на сън към 2-3 часа. За хипертониците е валиден същият профил като при хората с нормално налягане, но като цяло с по-високи стойности.

Има обаче и изключения, заслужаващи внимание. Случва се ритъмът на кръвното налягане да е обърнат, тъй да се каже “с главата надолу” - с по-високи стойности през нощта, отколкото през деня. Подобна ненормална ритмика се проявява, без пациентът да я забелязва. Само дълготрайното измерване за 24 часа може да хвърли светлина върху това.
Този нарушен ритъм на кръвното налягане се наблюдава по-често в по-напреднала възраст и при пациенти с ограничена бъбречна функция, при диабетици и при вторични форми на високо кръвно налягане. Тъй като високото кръвно налягане през нощта е особено рисковано, терапията трябва да се съобрази с индивидуалния му ритъм.

Кръвното налягане значително се колебае и в зависимост от физическите дейности, но също така и от психичните, и от емоционалните фактори и от фази на покой. Това е нормално. Тези промени в кръвното налягане стават много бързо и са предпоставка ние изобщо да не сме в състояние да се справяме с изискванията на всекидневния живот. Следователно в “известна степен” колебанията на кръвното налягане са нормални.


чудеса.нет

Няма коментари: