сряда, 20 август 2008 г.

Ограничете солта

Д-р Майк Смит е известен Доктор и медицински журналист. Той дава следните отговори на някои от въпросите, които са му зададени относно солта.

Въпрос: Кои групи или типове са най-рискови в резултат на прекаляване с употребата на сол?
Отговор: Най-вече тези високо кръвно налягане. Препоръчва се те да намалят употребата на сол, а за други, вероятно би било добре да направят същото.

На 60-годишна възраст, трима от всеки десет имат високо кръвно налягане. На 70, честотата се увеличава - двама от всеки пет. Когато, такъв един човек ограничи употребата на сол, неговото кръвно налягане спада, понякога дори в достатъчна степен и не се налага приемане на лекарства за понижаване на кръвното налягане. Също така в тази група, индивидите са по-податливи на ясно изразено покачване на кръвното налягане при поемане на излишно количество сол, отколкото се наблюдава при средностатистическия нормален в това отношение индивид. А може би е възможно,че тъкмо поемането на твърде големи количества натрий по време на жизнения цикъл да е една от причините, поради която особено в развитите страни, по принцип хората страдат от повишено кръвно налягане. Необичайно е да се открие случай на повишено кръвно налягане сред населението на развиващите се страни, където употребата на натрий често е по-ниска от тази в развитите страни.
Въпрос: Имат ли полза жените от намаляването на употребата на сол в същата степен както е при мъжете?

Отговор: В някои отношения жените могат да имат дори по-голяма полза от мъжете. След голяма употреба на сол тялото временно задържа течности, а при жените, които страдат от предменструално отичане, или издуване, което няма нищо общо с менструалния цикъл, симптомите биха били отстранени чрез намаляването на употребата на сол. Някои изследвания допускат,че увеличаването на употребата на калий би могло също да спомогне за освобождаване на натрий, осигурявайки по този начин още един плюс.

Въпрос: Вредно ли е за всички прекаляването с употребата на сол?

Отговор: Според мен, да.

В развита страна, каквато е Великобритания, един на всеки десет човека има наднормено високо кръвно налягане хипертония, а колкото по-високо е кръвното налягане, толкова повече се увеличава вероятността някой кръвоносен съд да се разкъса под натиска на напрежението. Ако това се случи в мозъка, тъй наречения удар - може да причини парализиране на движенията или на усещанията или, което е дори по-страшно, трагедия.

Поемането на твърде много натрий би могло да поддържа кръвното налягане на всеки малко по-високо отколкото трябва да бъде. И ако за някой с нормално кръвно налягане, това незначително и временно повишение може и да не представлява изключителен риск, излишното количество натрий може да се окаже спомагащ фактор за постоянно повишено кръвно налягане - споменатата вече хипертония - дори за тях.

Все пак за някой с установена хипертония, поемането на твърде голямо количество натрий, би могло да се окаже "последната капка, предизвикваща преливането на чашата" последвано от удар. Също така, съществуват много хора, които имат хипертония, но не знаят за това -така че те също са изложени на по-голям риск. Хора с повишено кръвно налягане също са прекалено много склонни към развиване на различни типове сърдечни проблеми (сърдечно-съдови заболявания) с последстващи ограничения на начина на живот, а в по-тежки случаи - смърт.

Следователно, важно е да се обърне внимание на всички начини и за поддържане на кръвното налягане надолу и с намаляването на употребата на сол, наистина си заслужава да се опита.

Д-р Майк Смит казва -

"Ако сте подложени на медицински обоснована натриева (солна) ограничаваща диета на хранене', тогава трябва да се посъветвате с Вашия лекуващ лекар как би трябвало да използвате LoSalt. Ако сте в нормално здравословно състояние, опитайте да минете без сол при готвене и на масата, но ако наистина почувствате нужда от вкуса на сол за някои храни, тогава използвайте LoSalt."

Къде намира приложение продукт като LoSalt?

LoSalt може да бъде използван, както при готвене, така и на трапезата. LoSalt е най-добър за употреба от хора, които вече значително са намалили количеството сол, което използват на масата и при готвене. В такъв случай, вместо да използват обикновена сол за храните, които считат за безвкусни и неапетитни без вкуса на сол, те използват LoSalt. Някои хора, намират ограничаването на солта за равносилно на убийство. За тях, използването на LoSalt дава вкуса на обикновената сол при готвене и на масата - но намалява поемането на натрий със здравословни 66,6% - (2/3). За тези, които чувстват, че просто не могат да намалят консумацията на сол, вероятно би било по-добре да използват LoSalt, като същевременно се опитват да намират и да привикнат към употребата на обработвани храни и полуфабрикати, с по-малко съдържание на сол.

Какво е LoSalt?

Той е смес от 2/3 (66,6%) калиев хлорид и 1/3 (33,3%) натриев хлорид (обикновена сол).

LoSalt дава вкуса на обикновена сол, но само с 1/3 (33,3%) от нейното натриево съдържание.

Как бихме могли да намалим употребата на сол (натрий)?

Когато купувате обработвана (готова) храна и полуфабрикати прегледайте етикета за да видите дали се съдържа сол. Колкото по- напред е в списъка на съставките, толкова повече сол се съдържа. Когато опитвате тези храни си задайте въпроса - Това солено ли е на вкус? Ако мислите, че е, тогава следващия път когато пазарувате, потърсете други търговски марки. Търсете продукти маркирани "с ниско съдържание на сол" или "не е добавяна сол" и ги опитайте. Най-лесния начин да контролираме употребата на сол е този да я прибавяме сами.

Морската сол с по-ниско съдържание на натрий от обикновената сол ли е?

Не, не съвсем - морската сол е натриев хлорид, който е кристализирал по-скоро от морето отколкото извлечен от земята, но всъщност представлява натриев хлорид, с минимално по количество съдържание на други минерали.


брадърс-трейд.ком

Няма коментари: