вторник, 5 август 2008 г.

Дисекация на аортата.

Какво представлява дисекацията на аортата?

Дисекацията на аортата се причинява от разкъсването на най-вътрешния слой на аортата (интимата) или от кръвоизлив в средния и слой (медията), в резултат на което той се разслоява под действието на повишеното налягане в съда. Резултат е създаването на фалшиво (сляпо) пространство, в който започва да тече артериална кръв.

Това е едно спешно състояние, чиято навременна диагноза е от изключителна важност за живота на пациента.
Най-често патологичният процес засяга аортата и артериите, изхождащи от нея, което води до възникването на мозъчна, коронарна или друга исхемия (намалено кръвоснабдяване, в резултат на което кислородното насищане на тъканите и органите значително намалява).

Какви са причините за дисекация на аортата?

Причините за възникването на дисекация на аортата са разнообразни. В 80% от случаите причината е неадекватното лечение на артериалната хипертония. В други случаи се касае за усложнения на атеросклерозата, предишни операции, бременност. Макар и рядко причината за настъпването на заболяването може да бъде и синдромът на Марфан – наследствено заболяване, което се характеризира с недостатъчност на съединителната тъкан.

Дисекацията може да обхване различни части от аортата – предимно в началната и част или по-дистално. Рядко разслояването може да обхване аортата по цялото и продължение, което неминуемо води до фатален край. Често в патологичния процес се въвлича и аортната клапа с възникването на аортна инсуфуциенция (недостатъчно затваряне на аортната клапа).

Няма коментари: