вторник, 26 август 2008 г.

Застрашени ли сте от инсулт?

Милиарди нервни клетки управляват мислите, действията и движенията ни, но също и спомените и чувствата. Мозъкът е „щабът“ на нашата личност, тук възникват стратегиите и плановете ни.

Какви други функции има?
“Сивите клетки” преработват цялата информация, която възприемаме чрез нашите сетивни органи. Мозъкът обаче управлява и комплексните процеси в тялото ни: дишането, храносмилането и производството на хормони.

Как предава сигнали?
Нервните клетки на мозъка притежават дълги разклонения, които чрез специални разпределителни звена, т. нар. синапси, се свързват едни с други. Чрез тях те транспортират информация под формата на електрически импулси. Когато клетката получи нови сигнали, разклоненията се променят. Те образуват нови връзки. По този начин нервната тъкан се изменя постоянно и се нагажда към новите условия.

Какво се случва, когато се наруши дейността му?
Ако притокът и обработката на информация или производството на хормони бъдат затруднени, това може да има фатални последици върху цялостната личност на човека. В такива случаи социалните, психическите, емоционалните и физическите задачи често не могат да бъдат изпълнявани правилно. Много хора не са наясно, че занемаряването на здравето и дългогодишният стрес не натоварват само сърцето и кръвообращението, а оставят следи и в мозъка.

Защо получаваме инсулт?
Най-честата причина за инсулта (внезапно остро нарушение на мозъчното кръвообращение) e атеросклерозата или смущения в кръвоснабдяването. Мозъчната тъкан, която се оросява от кръвоносните съдове, изведнъж спира да получава достатъчно кислород. Най-късно след няколко часа клетките в неоросената област умират.

До инсулт обаче може да се стигне и поради спукан кръвоносен съд. Възникналият по тази причина кръвоизлив притиска околната тъкан. Клетките й умират. Според това кои части на мозъка са засегнати, внезапно се появяват парези, смущения в преглъщането, проблеми с говора, разбирането, четенето и/или писането, както и световъртеж.

От изключително значение за размера на увреждането е незабавната медицинска помощ за засегнатия. Много е важно да разпознаваме възможните ранни предупредителни сигнали. Към тях спадат:

>>>Продължително главоболие

>>>Световъртеж

>>>Гадене и повик за повръщане

>>>Смущения в съзнанието или дори загуба на съзнание

>>>Смущения в зрението

>>>Смущения в говора

>>>Смущения в други сетива освен зрението, преди всичко в областта на устата и носа

Ако тези симптоми се появят, не се колебайте да повикате лекар и особено ако става дума за по-възрастни хора или за човек в рискова група.

Защо паметта ни отслабва?
На кого не е позната тази ситуация: загубили сме си ключа, изведнъж забравяме какво имаме да вършим или внезапно не си спомняме телефонния си номер. Подобни явления са нормални до една степен и често са признак на стрес и претоварване.

Отслабването на паметта спада към естествения процес на стареене. Ако забравяме все по-често, губим чувство за време и се ориентираме по-трудно, това могат да бъдат първите признаци на деменция. Най-честата форма се нарича “Морбус Алцхаймер”. Броят на засегнатите расте с възрастта, като заболяването се среща по-често при жените отколкото при мъжете.

Как да пазим и тренираме мозъка си?
Принципът е съвсем елементарен: това, което е добро за тялото, се отразява положително и върху мозъка. Няма друг орган, който да има толкова активна обмяна на веществата и да се нуждае от толкова много енергия както него. Затова “сивите клетки” печелят изключително от здравословния начин на живот:

>>>Можем да допринесем значително за намаляването на опасността от инсулт или деменция. Към рисковите фактори спадат пушенето, прекалено голямата консумация на алкохол, наднорменото тегло, недостатъчното движение, високото кръвно налягане, диабетът и повишените стойности на мазнини в кръвта.

>>>Четенето, игрите като шаха например, композирането, смятането наум и решаването на кръстословици, изучаването на чужд език, както и заниманията с любимото хоби, са истински фитнес за мозъка. Те подобряват вниманието, концентрацията, способността за учене и запомняне.

>>>Физическите занимания като танците упражняват положително влияние върху умствените способности, преди всичко с напредването на възрастта. Заради подобреното кръвоснабдяване мозъкът получава повече кислород и хранителни вещества. Най-вече овладяването на нов вид спорт го активира.

>>>Богатата на витамини храна предпазва мозъка от свободните радикали, увреждащи клетките, като става дума най-вече за витамини С и Е. Според новите научни открития фолиевата киселина (витамин В9) действа срещу деменцията. Тя се съдържа предимно в зелените зеленчуци и портокалите, но също и в пълнозърнестите продукти, яйцата, соевите култури и пшеничните кълнове. Те, както и орехите, са богати и на витамин Е.

>>>Екстрактът от гинко билоба подобрява кръвоснабдяването на мозъка. По този начин се повишава способността за концентрация.

>>>Много важно също е и редовното релаксиране. Постоянният стрес години наред измъчва мозъка. Той се счита за рисков фактор за възникването на инсулт и деменция. Затова “разтоварвайте” ежедневието си винаги когато можете.


лекар.бг

Няма коментари: