Много хора разчитат на чашка чай, за да нормализират кръвното си налягане, но според германски изследователи какаото помага повече, предаде Ройтерс.
Специалистите от Университетската болница в Кьолн анализирали предишно изследване върху действието на продуктите, съдържащи какао, и установили, че именно те намаляват кръвното налягане. При участниците, които консумирали какаови продукти най-малко две седмици, било наблюдавано понижаване на кръвното налягане, подобно на това при лица, които употребявали лекарства по предписание за овладяване на проблема.
Какаото и чаят съдържат полифеноли - химикали, за които е известно, че помагат срещу сърдечносъдови заболявания. Какаото обаче съдържа различен тип - процианиди, които изглежда са по-активни от веществата в чая. "Това не означава, че в търсене на благоприятното въздействие на какаото хората трябва да се нахвърлят върху шоколада и да се тъпчат с огромни количества", казва авторът на изследването Дирк Тауберт.
здравница.ком
Няма коментари:
Публикуване на коментар