петък, 22 август 2008 г.

Въздействието на какаото върху кръвното налягане

Много хора разчитат на чашка чай, за да нормализират кръвното си налягане, но според германски изследователи какаото помага повече, предаде Ройтерс.

Специалистите от Университетската болница в Кьолн анализирали предишно изследване върху действието на продуктите, съдържащи какао, и установили, че именно те намаляват кръвното налягане. При участниците, които консумирали какаови продукти най-малко две седмици, било наблюдавано понижаване на кръвното налягане, подобно на това при лица, които употребявали лекарства по предписание за овладяване на проблема.

Какаото и чаят съдържат полифеноли - химикали, за които е известно, че помагат срещу сърдечносъдови заболявания. Какаото обаче съдържа различен тип - процианиди, които изглежда са по-активни от веществата в чая. "Това не означава, че в търсене на благоприятното въздействие на какаото хората трябва да се нахвърлят върху шоколада и да се тъпчат с огромни количества", казва авторът на изследването Дирк Тауберт.


здравница.ком

Няма коментари: