сряда, 20 август 2008 г.

Сърдечно - съдои заболявания и медикаментозна профилактика

Медикаментозното лечение помага значително да се намали рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания и инсулти.

* АСЕ-инхибиторите са медикаменти, които убедително доказаха, че лечението с тях намалява честотата на сърдечносъдовите инциденти и смъртността от тях.

* Бета-блокерите блокират влиянието на симпатиковите медиатори върху сърдечносъдовата система. В резултат се забавя сърдечният ритъм и се намалява количеството кръв, което сърцето изтласква за 1 минута. Артериалното налягане спада. Освен това бета-блокерите намаляват въздействието на някои хормони, което спомага за нормализирането на налягането. Тъй като бета-блокерите могат да свиват периферните кръвоносни съдове, не се препоръчва назначаването им при болни с нарушено кръвообращение на ръцете и краката. Бета-блокерите са относително противопоказни при астматици и при болни със сърдечна недостатъчност.

* Блокери на калциевите канали – това е група лекарствени средства, които блокират калциевия ток вътре в мускулната клетка, като препятстват съкращението й. За съкращаването си всяка мускулна клетка се нуждае от елемента калций. При неговото отсъствие мускулите не могат да се съкратят достатъчно, съдовете се отпускат, кръвотокът в тях се облекчава и налягането се понижава.

* Блокери на рецепторите на ангиотензин ІІ - лекарствата, блокиращи рецепторите (местата на взаимодействие с клетката) на ангиотензин ІІ, потискат съдовия спазъм и улесняват отделянето на излишъка от сол и вода от организма. В резултат на това налягането спада.

* Диуретиците, или както ги наричат отводняващи продукти, помагат да се намали налягането за сметка на увеличеното отделяне на сол и вода от бъбреците. Това в крайна сметка води до отпускане на кръвоносните съдове.

* Статини – медикаменти, използващи се за понижаване на холестерола в организма (LDL). По този начин те намаляват риска от атеросклеротични отлагания.

Безспорно един от най-лесните начини за предпазване от сърдечносъдови заболявания е употребата на антиагреганти. Те намаляват риска от фатално тромбообразуване и усложняване на съществуващите атеросклеротични плаки с тромб.
Типичен представител на тази група е Аспирин. Това е едно изключително лекарство, което макар и с повече от 100-годишна история, продължава да бъде обект на широки изследвания.

Ежедневната профилактика с Аспирин от 100 мг намалява риска от първи инфаркт на миокарда, както и риска от повторен миокарден инфаркт и повторен исхемичен инсулт с 25%. Същото важи и за пациенти с изкуствени сърдечни клапи (но те отдавна знаят това от своите лекуващи лекари и го прилагат).

Аспирин може да се приема и във всички случаи на болка в гръдната област, без дори да е ясен нейният произход. Дори болката да се дължи на невинно възпаление на междуребрените мускули и нерви, медикаментът пак ще помогне. Този Аспирин, който се прилага обаче като болкоуспокояващ, е в доза 325 мг и 500 мг.

Ако все пак е налице начеващ инфаркт, навременният прием на аспирин ще доведе до драстично намаляване на засегнатата зона на сърцето.


протекция.ком

Няма коментари: