понеделник, 11 август 2008 г.

С медитация можем да регулираме кръвното налягане

"Стоя в причудливо-неестествена поза, гледам тъпо в една точка и муча като крава” - така повечето хора си представят медитацията. Други отиват по-далеч и определят практикуващия медитация, в най-добрия случай за сектант или за лудичък. Да, ама не!

Медитацията е нещо съвсем различно и в следващите няколко страници, на чист български език, просто и ясно ще ти докажа ползата от тази „лудост”.

Да медитираш, означава да наблюдаваш,

да съзерцаваш, да не обмисляш, да не анализираш и критикуваш, а просто да се отпуснеш, да се вгледаш в себе си и да започнеш да изследваш вътрешния си мир. Практикуването на медитация представлява път на израстване и разкриване на потенциала, таен във всеки един от нас.

Да направим упражнение!

Осигури си покой през следващите пет минути. Седни удобно, затвори очи и осъзнай дишането си. Не обръщай внимание на нищо друго освен на дишането си. С всяко вдишване - поемаш чиста енергия и с всяко издишване - се освобождаваш от всичко негативно (умора, яд, гняв, обиди). Игнорирай всички звуци, всяка мисъл, всички телесни усещания и чувства. Отдай се изцяло на дишането си в продължение на пет минути.

Трудно ли ти беше да направиш това? Промъкваха ли се „неканени” мисли в ума ти? Отвличаха ли те звуци от заобикалящата среда? Това, че се концентрира върху дишането си, наруши ли ритъма му? Трудно ли беше да подържащ концентрация за пет минути - един толкова кратък период от време? Учуди ли се колко дълги, могат да са тези пет минути? Удиви ли се на непокорността и липсата на дисциплина на ума си? Усети ли дискомфорт?

Въпросът, който сега си задаваш явно е „защо ми е да медитирам?” Защо да стоя неподвижно в продължение на петнадесет минути всеки ден, без да правя нищо? Медитацията не е ли просто извинение за едно саморазглезване и бездействие?

Медитацията особено в началото е едно от най-трудните неща,

с които си се сблъсквал. Практикуването й, обаче може да намали напрежението и да спомогне човек да се отпусне. Медитацията подобрява концентрацията, самодисциплината и не на последно място - здравословното състояние. Тя помага на човек да концентрира и увеличи жизнената си енергия, съдейства за развитието на душата, дава тласък на духовното развитие. Медитрайки, смъкваме високото кръвно налягане, подпомагаме естествените оздравителни способности на организма, получаваме чувство за спокойствие, освобождаваме се от стреса и всички, свързани с него проблеми. Какво повече от това можеш да искаш, в замяна на една много малка част от свободното си време? Има и друго- медитацията е нещо, което ние правим за себе си, подарък от нас, за нас. Чрез нея откриваме това, което лежи под повърхността и виждаме кои сме в действителност, човек научава много повече за отношението между тялото и ума. Така всеки осъзнава, че мислите му оказват влияние върху неговите чувства, а чувствата и мислите взети заедно влияят върху здравето ни. Принципът е един: „Енергията следва мисълта”. И след като знаем, че всичко е енергия- веднага разбираме и ползата от медитацията. Все пак човек е това, което мисли!

И така, четирите основни точки, за да може човек да медитира ефективно са пълно отпускане, концентрация, наблюдение и липса на критика. Много от нас възприемат идеята, че концентрацията изисква усилие и напрежение,
за да е резултатна. Това е елемент от една стереотипна представа, където всяко ценно нещо, трябва да бъде трудно. Така, нелогично се стига и до извода, че всяко лесно нещо няма стойност. Тук съзирам противоречие. Физиката учи „Всяка ниско енергийна система е стабилна”. Опитай се, обаче, да си спомниш ученическите си години. Трябваше да сме наведени над чиновете, сграбчили химикалки с такава сила, че ставите на пръстите ни да побелеят, за да може учителят да знае, че се „стараем”. Проблемът тук е, че енергията и вниманието ни отиваха в стараенето (по-скоро в това да се вижда, че се стараем), а не в самото мислене. Очевидно е, че нашите мозъци функционират по-добре, когато кислородът и хранителните вещества свободно стигат до тях, отколкото, когато снабдяването с кръв става по-трудно, поради мускулното напрежение. Имам риторично питане тук - изложеното по-горе не е ли глас „ЗА” медитацията?

Да, медитацията ни позволява да практикуваме концентрация,

съпроводена с пълна релаксация. Откриваме, че много по-ефективно се концентрираме, когато влагаме по-малко усилия. Това означава, че ни остава повече енергия, която можем да вложим в реалното мислене - така то става по-ясно и резултатно. Самодисциплината е тясно свързана с концентрацията. Повечето от нас трябва да са по-самодисциплинирани, за да изпълняват редовно програмата си по медитация. Самодисциплината означава и поемане на отговорност, а това пък пряко е свързано с кармичните натрупвания, от които толкова се боим. Способността да се намалява обичайното или прекомерното напрежение, се постига по изключително лесно и успешно, чрез медитация. Често докато медитираме, настъпва дълбока релаксация и тогава се случват забележителни неща с нашето тяло. Чрез медицински изследвания е установено, че количеството лактат в кръвта (което рязко се увеличава, когато сме в състояние на стрес или сме разтревожени) намалява доста по-бързо, когато медитираме, отколкото по време на сън или обикновена релаксация.

Много хора се учудват на факта, че елементарни умствени упражнения, могат да имат такъв забележителен и подаващ се на измерване физиологичен ефект. Но има и още!

Сърдечната дейност, кръвното налягане,

консумацията на кислород също биват повлияни в положителен смисъл. Някои, свързани със стреса болести, могат да бъдат смекчени или дори излекувани- чрез редовна медитация. Всички тези физиологически резултати, оправдават практикуването на медитация, дори да няма никаква друга полза от нея. Всички знаем, че се разболяваме по-лесно, когато сме изморени или сме в стресово състояние. Затова също си има научно обяснение- енергията, която бива изразходвана в състояние на стрес, не е достъпна до организма, за да се използва за самолечение. Когато освободим тази енергия, тя може да се използва именно да се самолекува тялото, като по този начин се ускорява и процеса на оздравяване. Едно от най-ценните неща, които овладява човек, практикувайки медитация е способността да се „слуша”.

Когато умът замълчи и сетивата са изострени,

човек успява да забележи предупредителните сигнали, които предшестват разстройване във функционирането на нашата физика или ум. Медитирайки, ние- осъзнаваме по-добре тези сигнали. Научаваме се и да резонираме с всичко около нас и когато постигнем това, можем да получаваме практически неограничено количество информация от всичко и за всичко. Това постигаме с така наречената пасивна медитация. Някои хора, медитирайки и после, коментирайки преживяванията си казват „аз бях там и там”. Боже, къде са ходили те?

Вярвам, че това е просто метафора, отколкото реалност. Когато човек медитира, той започва и да резонира с определено информационно ниво. По този начин той може да „свали” информация от съответното ниво- това е „ходенето”. Човек има връзка с цялата Вселена и по определен начин, той може съзнателно да комуникира с нея, без да мърда от канапето си. Можем да постигнем това с активна медитация, която от своя страна се разделя на редица други видове.

Съвременната парапсихология възприема медитацията и медитативните практики като инструмент, чрез който всеки човек може да развие своите вродени психични способности напълно.
Нека обобщя нещата, след тази дълга тирада.

При медитация ние се издигаме на по-високочестотна вибрация,

което довежда до изчистване на токсини, отрицателни мисли и емоции. Чрез процеса на медитиране, ние се чувстваме по-спокойни, по-съзнателни, сънят ни е пълноценен, изморяваме се по-малко и нашата аура започва да вибрира по един по-хармоничен начин, отразявайки едно духовно израстване. Имунната ни система укрепва и клетките в организма започват да работят по-хармонично. Медитацията е врата към Вселената и ключ към тайните на това човек да бъде Бог.


чудеса.нет

Няма коментари: