четвъртък, 7 август 2008 г.

Инсултът не е присъда доживот

Всеки, прекарал мозъчен кръвоизлив, може да се върне към предишната си професия и обичайния си начин на живот, стига да го иска. Инсултът не е “доживотна присъда”, убедени са специалистите на вестник “Доктор”. Резервните възможности на организма, включително възстановителните способности на мозъка, са огромни.

Това значи, че двигателните и речевите нарушения, появили се в резултат на инсулта, могат да се преодолеят. Ако не изцяло, то поне частично. А за човека, прекарал инсулт, е много важно той да осъзнае, че трябва да направи всичко по силите си, да приеме някои промени, да се стреми да подобри качеството си на живот.
Мозъкът има необходимите запаси да пренастрои своята работа. След инсулта в мозъка остава огнище от загинали клетки, но независимо от това напълно е възможно той да възстанови пълноценната си дейност. Защото човешкият мозък е така конструиран, че винаги има запаси и когато се увреди някоя част от него, той може да пренастрои своята работа. Съседните области от мозъка обаче трябва да поемат функциите, за които са отговаряли загиналите нервни клетки - невроните. Могат да се създадат нови връзки от неврони, които са в състояние да заменят пострадалите участъци.
При инсулт се различават няколко етапа на рехабилитация: първият месец, половин година след удара, една година след него и две години след него. През това време положението трябва да се променя към по-добро. Болният постепенно усъвършенства своите двигателни и речеви възможности и разширява сферата на самообслужване. А при благоприятно протичане на лечението, прекаралият инсулт човек може да се върне към предишната си професия и към обичайния си начин на живот.блиц.бг

Няма коментари: