вторник, 19 август 2008 г.

Всеки четвърти умира от инсулт

Безмълвен убиец” застрашава живота на всеки четвърти от нас. Неговото име е инсулт, припомнят лекари от Великобритания, цитиращи статистика, според която тази болест поразява по един човек на всеки пет минути.

“Тази опасност може да се избегне, ако наблюдаваме здравословното си състояние, но това не се прави от много хора”, споделят специалистите.

Английските медици от Асоциацията за борба с инсулта са извършили масови замервания на кръвното налягане и са установили, че 25% от изследваните имат показатели над нормата, но дори не подозират за това. “А тази немарливост може да бъде причина за инсулт и инфаркт”, напомнят лекарите.

Сърдечно-съдовите заболявания са главен фактор за смъртността в много страни по света. 1/3 от пациентите, прекарали инсулт, според данните умират през следващите 10 дни. Още толкова остават живи, но частично или напълно парализирани и се нуждаят от сериозно лечение и грижи. Само 1/3 имат шансовете за пълно излекуване.

Повишеното кръвно налягане е една от основните причини за инсулта. Не е трудно той да бъде предотвратен, ако човек знае, че е в рисковата група. Затова хората в напреднала възраст трябва да наблюдават своето тегло и да правят редовни физически упражнения. Те трябва да се откажат от пушенето, да ограничат употребата на солена и мазна храна, тъй като тя също повишава налягането.

При спазването на тези елементарни правила опасността от инсулт може да се намали с 40%, напомнят лекарите, цитирани от BBC.


лекар.бг

Няма коментари: