събота, 2 август 2008 г.

Хипертонията атакува вече и хлапетата!

Вече дори учениците в България страдат от ненормално кръвно налягане, алармират лекари. Всички ние – и подрастващите, и възрастните, трябва да сме наясно каква опасност представлява повишеното кръвно налягане и как да се справим с него.

В днешно време за горна граница на нормално кръвно налягане за хора над 18 години се смята налягане с показатели 140/90. Ще представим фактите такива, каквито са, за да може всеки да си отговори на въпросите, които го вълнуват.

Българите водят в черната статистика Хипертоничната болест се дели на първична, или наречена още есенциална, и симптоматична - когато е вследствие заболявания на бъбреците, сърцето, ендокринни нарушения, мозъчни травми, някои видове тумори, а също и аномалии на кръвоносните съдове. Това заболяване е директно свързано с наследствеността. Ако един от родителите боледува, вероятността и детето да се превърне в хипертоник, е почти 50 на сто. Ако и двамата родители са с високо кръвно налягане, този процент се удвоява.

Заседналият начин на живот, пушенето, затлъстяването, прекалената употреба на алкохол, атеросклерозата на кръвоносните съдове – всички тези фактори влияят при повишаване на кръвното налягане. Хората, чиято работа е свързана със стрес – шофьори в градския транспорт, педагози, лекари, летци, спасители, спокойно могат да се нарекат кандидат-хипертоници.

Хипертонията не подбира хората по възраст - тя не щади нито юношите, нито много възрастните старци. И полът не е критерий, но все пак по-често от хипертония страдат жените. Може дори да се говори за епидемичен характер на това заболяване, като 39 на сто от хипертониците са мъже и 41 на сто - жени. Ние заемаме едно от първите места в Европа по смъртност вследствие хипертония. Основната опасност от хипертонията е в това, че тя може да се усложни във формата на инсулт, инфаркт на миокарда, сърдечна и бъбречна недостатъчност.

Има още една важна подробност - да се знаят пределните нива, до които трябва да бъде понижено кръвното налягане - както систоличното, така и диастоличното. Например при бъбречна недостатъчност нивото на кръвното налягане трябва да се удържи в границите 125/75; при захарен диабет то не трябва да бъде по-ниско от 130/80, а в останалите случаи - до 140/90.


лекар.бг

Няма коментари: