четвъртък, 7 август 2008 г.

Ранното раздвижване след инсулт е важно!

Както знаете, инсултът може да доведе до пареза - пълна или частична липса на движения. Ако увреждането е в лявото полукълбо на мозъка, двигателните нарушения се проявяват в дясната половина от тялото. И обратно.
За възстановяване на двигателните функции, болният има нужда от лечебна физкултура. И колкото по-рано се пристъпи към изпълняване на специалните упражнения, толкова по-добре.
Специалистът по лечебна физкултура (кинезитерапевт) подбира комплекс упражнения индивидуално за всеки болен. А неговите близки трябва да се заемат с изпълняването на тази задача.
Заниманията с лечебна физкултура трябва да бъдат всекидневни и то два пъти на ден, желателно е това да става по едно и също време. Всички упражнения се изпълняват симетрично. Това означава, че се правят и с болната, и със здравата страна на тялото. Много е важно движенията да са правилни.
За да може болният по-лесно да борави с всекидневните си прибори, ви препоръчваме върху ножа, върху четката за зъби или гребена да прикрепите дебела стабилна тръбичка. Или да му завържете за китката каишка, на която да се прикрепва ножът.
Желателно е столът, на който седи, да бъде с такава облегалка, която може да се регулира. Освен това му осигурете такъв стол или кресло, където да може да опира лактите си. Много по-лесно би му било, ако му изработите поднос с крачета - става дума за поднос за хранене, който да докарвате до леглото му.
блиц.бг

Няма коментари: