сряда, 13 август 2008 г.

ИНСУЛТ! проверете кръвоносните си съдове

За съжаление, не съществуват ясни симптоми, които биха могли да покажат нарушение на мозъчното кръвообращение в най-ранен стадий. Такива признаци като виене на свят, главоболие, влошаване на зрението, паметта и вниманието, които често се наблюдават в т.нар. прединсултен период, могат да се проявяват и при хора с напълно здрави мозъчни кръвоносни съдове.

Затова след 40-годишната възраст, веднъж в годината всеки трябва да изследва състоянието на мозъчното си кръвообращение. Прави се с помощта на дуплексно сканиране на сънната артерия или с ултразвукова доплерография на съдовете на главния мозък. Важно е хората, които са в групата на риска, навреме да си направят и тези, и други изследвания. А най-точният метод е магнитно-резонансна томография. В групата на риска влизат страдащите от атеросклероза, хипертония, сърдечни заболявания и захарен диабет. Също така и хората с наднормено тегло, както и тези, които водят нездравословен начин на живот. И не на последно място – сериозен фактор е и наследствеността, при това в голяма степен по майчина линия.

Най-важно е да не се пропуснат първите симптоми
След прекаран инсулт оцелява всеки втори човек, но много от пострадалите остават инвалиди. На Запад обаче статистиката е по-различна – до летален изход се стига само при 10-20 на сто. Това отчасти е поради факта, че на Запад отдавна вече използват метода на тромболизиса. Което означава приемане на препарати, разтварящи тромбите. Това е и най-ефикасният начин за лечение на исхемичния инсулт в остър период; той позволява по-бързо и пълно възстановяване на нарушените неврологични функции.

В днешно време тромболитичната терапия вече става достъпна и у нас. Технически тя не е кой знае колко сложна. На пациента се вкарват венозно специални препарати, помагащи за разтварянето на тромбите. Но такава терапия се провежда само след изследвания.

Не трябва да се прибягва до тромболизис, ако например известно време преди инсулта болният е прекарал някаква хирургична операция, или травма. Същото се отнася и за случаите, в които болният страда и от други заболявания. За осъществяване на тромболизиса, освен денонощно работещ кабинет по компютърна томография, се изисква и оборудване с модерна апаратура. А тромболитична терапия се провежда само след такова изследване.

Клиниката, в която се извършва тя, трябва да разполага с неврореанимация и лаборатория, където да се направят анализите - анализ на кръвта, коагулограма и т.н. Но найважното, което трябва да се отбележи за тромболизиса, е, че към него се прибягва само през първите 3 часа от началото на заболяването. Именно затова е важно да не се пропуснат първите симптоми на исхемичния инсулт.

Признаците на исхемичния инсулт
Ето кои са признаците, които биха подсказали началото на исхемичен инсулт. Те обикновено възникват внезапно:

• слабост или изтръпване в крайниците от едната страна - например лявата ръка и левия крак;

• изкривяване на лицето или изтръпване на половината му част;

• неразбираема реч, усещане за каша в устата или пълна загуба на говора.

Тези първи нарушения могат да се установят с много прости тестове. Например болният трябва да се опита да се усмихне, след това да изпъне ръце и да ги подържи няколко секунди. Трябва да се опита да каже числото 33. Ако пострадалият не се справи дори и само с една от тези задачи, задължително се обадете на “Бърза помощ”. Помнете, нещата се случват за минути.


лекар.бг

Няма коментари: