петък, 22 август 2008 г.

Намаляването на холестерола увеличава риска от рак

Намаляването на нивото на т.нар. лош холестерол е сред най-добрите средства за борба със сърдечносъдовите болести, но спадането му до прекалено ниско ниво увеличава риска от рак, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес.

В рамките на широкомащабното изследване са анализирани резултатите от 23 проучвания, обхванали над 41 000 пациенти, които са приемали статини - медикаменти, които намаляват нивото на кръвния холестерол. Сред тези лекарства са Lipitor, Pravachol, Zocor.

Изследователите се опитали да измерят страничния ефект от медикаментите, когато открили, че ниските нива на липопротеините с ниска плътност са свързани с увеличен риск от рак.

Ще са нужни допълнителни изследвания, за да се установи дали злокачествените образувания се дължат на страничния ефект от медикаментите, или са следствие от ниското ниво на лошия холестерол, отбелязват изследователите.

Доказаният благотворен ефект от статините за намаляване на риска от сърдечносъдови болести не е поставен под въпрос. Някои аспекти на намаляването на липопротеините с помощта на статини обаче заслужават да станат обект на допълнителни изследвания, смята главният автор на изследването проф. Ричард Канзас. Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Cardiology. БТА


актуално.ком

Няма коментари: