четвъртък, 21 август 2008 г.

Исхемична болест на сърцето - ИБС

Какво представлява исхемичната болест на сърцето?
Това е едно от най - честите сърдечни заболявания. То представлява увреждане на сърцето в резултат на недостатъчното снабдяване на сърцето с кислород. Най - честата и важна причина за намаленото кръвоснабдяване на сърдечния мускул е атеросклерозата. Тя води до стесняване на кръвоносните съдове и намалява притока на кръв към сърцето.

Какви са симптомите на исхемичната болест на сърцето?
Твърде често стенокардията се провокира от студ, влага, вятър, газирани напитки, емоционален стрес. Главният признак е стенокардната болка, предизвикана от кислороден недоимък в сърдечния мускул. Болката е локализирана в сърдечната област, зад гръдната кост, като често се излъчва в лявото рамо, ляватa плешка, лявата ръка, или е разпространена в целия гръден кош. Понякога тя има притискащ и парещ характер. При раздвижване болката се усилва. Болката продължава няколко минути (до 12-15 минути) и бавно преминава. Рядко болковия пристъп е придружен от гадене и повръщане. През болковия период болният е блед и уплашен.

Какви са причините за заболяването?
Основна причина за развитието на ИБС е атеросклерозата на сърдечните артерии. Атеросклерозата се установява при почти 90% от болните със стенокардия и инфаркт на миокарда.
Към рисковите фактори за развитие на ИСБ се отнасят повишеното съдържание на холестерол в кръвта, артериална хипертония, тютюнопушенето, наднормено телесно тегло, обездвижването, захарен диабет и други. Особено опасно е съчетаването на два и повече рискови фактори едновременно - тогава вероятността и възможността за развитие на ИБС нарастват повече от четирикратно.

Каква е прогнозата?
Прогнозата при своевременна лекарствена намеса е добра. При състояние на затегнато протичане (стенокарден статус) прогнозата е сериозна и се покрива с прогнозата на сърдечния инфаркт.

Как можем да се предпазим?
Профилактиката се състои в своевременно и активно лечение на всички състояния и заболявания, които представляват рискови фактори за развитие на исхемична болест на сърцето и стенокардия: атеросклероза, захарен диабет, затлъстяване, артериална хипертония и други.
Дори да сте наследили по-висока предразположеност към сърдечно-съдово заболяване, това не означава, че непременно ще се разболеете от това заболяване. Напротив, напълно възможно е да се предпазите, ако предприемете мерки, с които да намалите или елиминирате действието на останалите рискови фактори.
• Тютюнопушене;
• Злоупотреба с алкохол
• Липидни нарушения;
• Затлъстяване, особено когато е свързано с голяма коремна обиколка или високи стойности на съотношението на коремната обиколка към обиколката на ханша;
• Консумация на големи количества мазнини
• Високо кръвно налягане;
• Физическа неактивност;
• Висока кръвна захар или диабет;
• Повишена склонност към образуване на кръвни съсиреци – увеличаване слепването на кръвните тромбоцити;
• Повишени нива в кръвта на хомоцистеин (образуващ се при обмяната на сяра съдържащите аминокиселини);
• Емоционален стрес;
• Географски фактори (мека питейна вода)
• Студ, влага, вятър
Повечето от обратимите фактори се повлияват от храненето. Променяйки здравословно модела си на хранене, ние можем да намалим съществено вероятността да се разболеем от сърдечно-съдови заболявания.


здравница.ком

Няма коментари: