събота, 2 август 2008 г.

ИМАТЕ ВИСОКО КРЪВНО? ПРОВЕРЕТЕ СИ БЪБРЕЦИТЕ

УРОЛОГИЯ

При 70 на сто от болните двете заболявания са здраво свързани

Преди да говорим за бъбречната хипертония (високо кръвно налягане вследствие бъбречни проблеми), ще напомним на нашите читатели, че в начален стадий на хипертоничната болест свиването на кръвоносните съдове се предизвиква от спазми поради нарушена регулация на тонуса на артериите. С течение на времето това води до изменение структурата на малките съдове - техните стени се удебеляват, пространството им става по-малко, което значи, че се нарушава т.нар. пулсова вълна. Ето това изменение на периферните кръвоносни съдове е основен механизъм за покачване на кръвното налягане при хипертонична болест.

През живота на човек кръвното налягане се променя. При новородените деца то е средно 70/50. С възрастта обикновено се повишава горната граница - това най-бързо става в подрастваща възраст и вече в напреднала възраст нормалната горна граница достига 130. Долната граница с възрастта също се повишава, но не така бързо.
За нормално се смята кръвно налягане с показатели 120/80. Ако то се повиши до и над 140/85 и се задържи на това ниво, вече може да се говори за хипертонична болест, независимо от възрастта.
В повечето случаи хипертонията е обусловена от наследственост и от неправилен начин на живот.

ДИФУЗНА И РЕНОВАСКУЛАРНА ХЕПЕРТОНИЯ
В 10 на сто от случаите кръвното налягане се повишава вследствие други заболявания или както се нарича - вторична хипертония. Много е важно подобни заболявания да бъдат открити навреме, защото в повечето случаи подлежат на лечение. Много често причина за вторичната хипертония са бъбречните заболявания.
Съществува два вида бъбречна хипертония. Първият е дифузна, свързана с обширно увреждане на бъбреците. Тя се проявява при хроничен пиелонефрит, хроничен и остър гломерулонефрит, увреждане на бъбреците при захарен диабет, поликистоза на бъбреците. Вторият вид - реноваскуларна - се получава от свиване на едната или на двете главни бъбречни артерии. Лошото снабдяване на бъбреците с кръв повишава изработването на редица хормони, които помагат за повишаване на кръвното налягане.
След извършване на всички необходими изследвания и поставяне на точната диагноза, се предприема лечение. То протича в две посоки - лечение на бъбречното заболявания и хипотензивна терапия, която обикновено се назначава и при хипертонична болест.
блитз.бг

Няма коментари: