сряда, 20 август 2008 г.

Защо е вредна солта?

Д-р Майк Смит е известен Доктор и медицински журналист. Той дава следните отговори на някои от въпросите, които са му зададени относно солта.

Въпрос: Нуждаем ли се изобщо от сол в храната си?


Отговор: Определено. Няма съмнение в това. Тя се състои от натрий и хлорид— основните съставни части на тъканата течност, в която всяка клетка на тялото се къпе, и от която се храни. Тя транспортира жизнено необходимия кислород и хранителните вещества от кръвния поток за подхранване на клетките. Също така, нашите тела използват натриевите частици, като че ли са много малки "гъби". Те привличат водата в себе си като по този начин подсигуряват тъканта да не изсъхва твърде много.

Въпрос: Трябва ли повечето хора да се опитат да намалят употребата на сол?

Отговор: Да - според мен. Защо да поемаме риск, поглъщайки излишно количество сол, когато тялото няма нужда от него, а намаляването му със сигурност не би навредило?

Въпрос: Водещата алтернативна сол, LoSalt, съдържа 66.6% (две-трети) калиев хлорид. В такъв случай,поемането на калий безвредно ли е?


Отговор: По принцип, да. Използването на продукт като LoSalt, сериозно надделява над всички недостатъци. Изключително редките случаи, при които увеличаване на употребата на калий не би била благоразумна са тези, при които бъбреците не функционират нормално и следователно не могат да отделят излишното количество. По-голямата част от такива пациенти би трябвало да знаят това, тъй като това им е било казано от техния лекуващ лекар или диетик, и са били насочени към подходяща за тях тип диета. Това важи и за много малки бебета.

По същия начин, тези, които имат такива необичайни проблеми с бъбреците, ще бъдат посъветвани да ограничат употребата на определени, иначе хранителни плодове, известни като богати на калий, като например - банани и авокадо.

Но за всички останали - това е по-голямата част от населението - 2 големи банана на ден съдържат толкова калий колкото дневната средна употреба на LoSalt. Не мога да си спомня няkой да е казал, че било вредно за него да изяде 2 банана за 1 ден - точно обратното!

А както много специалисти смятат, че употребата на натрий трябва да се намали от хора с високо кръвно налягане, това означава, че увеличаването на дневната употреба на калий има понижаващ ефект върху кръвното налягане - така че това се явява още един плюс в полза на LoSalt.

Въпрос: Какво представлява високото кръвно налягане?

Отговор: Един доктор би поставил диагноза *високо кръвно налягане", когато измерените показания постоянно са по-високи от средните. Горната граница на нормалното кръвно налягане е около 140 на 90. Тези две числа са показания за налягането в двете главни артерии доставящи кръв на тялото. Те се измерват когато сърцето тупти или свива (систоличното налягане или по-високото показание) и когато сърцето се изпълва отново с кръв (диастоличното налягане или по-ниското показание). В случаите когато те остават постоянно високи, органите и тъканите на тялото могат да сигнализират за изтощение и разкъсване с течение на годините, и например да спомогнат за развиване на удар (мозъчен инсулт) или сърдечно заболяване. Самото хранене и упражнения могат да спомогнат за понижаване на повишено кръвното налягане. Дали да се предпише лечение с лекарства зависи от нивото на кръвното налягане и от възрастта на пациента.

следва продължение ....


брадърс-трейд.ком

Няма коментари: