четвъртък, 7 август 2008 г.

Специалистите съветват

Четете на болния на глас, разговаряйте с него, изпълнявайте заедно с него задачите от логопеда. Тази работа се извършва по няколко посоки: възстановяват се имената на предмети и явления, възражда се логическата връзка между тях, тренира се говорният апарат. Всичко това до голяма степен прилича на обучаване на малки деца. Разликата е, че малките деца започват да учат от нулата, а възрастните възстановяват частично загубените знания.
За активизиране на паметта на първо време помагат картинки с изображение на предмети. По-нататък - опит да се сглоби дума от разбъркани букви.
Когато говорите с болния, не бързайте. Застанете с лице към него, артикулирайте ясно и отчетливо, използвайте кратки предлози. При необходимост повтаряйте казаното. Ако вие не сте успели да уловите това, което се опитва да каже болният, не давайте вид, че не сте го разбрали.
Как болният да се храни сам?
Такива проблеми възникват при 50 на сто от хората след прекаран инсулт. На тях им е трудно да контролират придвижването на храната през хранопровода и възниква опасност от аспирация - попадане на частици от нея в дихателните пътища.
През първия месец след инсулта, по време на ядене болният изисква постоянна помощ от близките. А те трябва да вземат следните мерки за безопасност:
ьда следят за положението на тялото на болния;
ьда не го хранят с тестени изделия, сух хляб, орехи;
ьза пиене да му дават гъсти течности - сок с мляко, кисело мляко и други подобни;
ьда използват сгъстители на течностите - такива са нишестето и желатинът;
ьна първо време давайте на болния еднородна храна във вид на пюре, като на децата.
След като се нахрани, трябва да остане за известно време във вертикално положение
Ако не може да бъде изправен дори малко, трябва да го обърнете на здравата страна, и то във възможно най-удобната поза.
Ако обърнете главата му към засегнатата страна или леко я наклоните напред в момент на гълтане, това ще помогне за придвижването на храната по здравата страна на глътката.
Храната трябва да се поставя в устата от здравата страна на малки порцийки.
След ядене оставете болния във вертикално положение за половин, дори за един час, за да се предотврати изтичането на храна в трахеята.
Възможно е самият той да не усеща дали е успял да погълне цялото количество храна, попаднало в устата му.
Затова след ядене трябва да проверите дали не е останало нещо под бузата на засегнатата страна и, разбира се, да премахнете остатъците. Желателно е той добре да изплакне устата си.
блиц.бг

Няма коментари: