събота, 23 август 2008 г.

Най-честите сърдечно-съдови усложнения...

В следствие на АХ са:
- сърдечна недостатъчност ­ постепено " отслабване" на сърдечния мускул, при което той се отпуска, уголемява размерите си и не осъществява правилно функциите си. Тя може да се прояви в много и различни форми.
- исхемична болест на сърцето ­ при нея се засягат артериите, снабдяващи с кислород и хранителни вещества самите сърдечни клетки. Поради недостатъчното кръвоснабдяване сърдечният мускул почва да страда и се нарушава функцията му. Най-тежката форма на исхемична болест на сърцето е сърдечният инфаркт.
- повсеместното увреждане на артериите от повишеното артериално налягане води до задебеляване на стените им (артериосклероза) и до отлагане на мастни плаки върху тях (атеросклероза). Това затруднява кръвотока по артериите и може да доведе до увреждането практически на почти всеки орган. Нерядко по съдовете се образуват места на крайно изтънение и раздуване на съдовата стена (аневризми), в които те са много слаби и могат лесно да се спукат, при което се получават кръвоизливи ­ дори животозастрашаващи.
- мозъчно-съдовите увреждания се предизвикват от нарушаване в кръвоснабдяването на по-малки или по-големи зони на мозъка вследствие на увреждания в мозъчните артерии. Едни от най-тежките такива увреждания са инсултите, които биват хеморагични (мозъчен кръвоизлив) или исхемични инсулти, при които има запушване в мозъчна артерия поради голяма атеросклеротична плака и спиране на кръвотока. Основен рисков фактор и при тях е артериалната хипертония.

Освен сърцето и мозъкът, "прицелни" органи, които АХ засяга, особено ако е продължителна и високостепенна, са бъбреците и очите. Уврежданията на бъбреците могат да доведат до бъбречна недостатъчност като в крайната є фаза може да се стигне до хемодиализно лечение (т.нар. "изкуствен бъбрек"). Този процес има пряка връзка с продължителността и степента на АХ.. Още в началните стадии на хипертоничната болест започват да се развиват увреждания на очната ретина, но по-леките степени обикновено не създават.
проблеми. С напредване на АХ очните увреждания погресират, могат де се появят кръвоизливи в очните артерии и да се стигне до пълна загуба на зрението.

За развитие на описаните усложнения при АХ роля играят и допълнителни рискови фактори като възраст, пол, повишеното ниво на холестерол
и мастни киселини в кръвта, тютюнопушене. Наличието на придружаващ захарен диабет (който нерядко върви "ръка за ръка" с АХ) особено засилва рисковете за поява на тежки сърдечно-съдови, бъбречни и очни увреждания.
Въпреки описаната доста страшна картина на последиците от АХ, за щастие съвременната медицина разполага с достатъчно ефикасни методи за борба с това заболяване.
Разбира се, от основно значение е съдействието на самия пациент. Много важно е предпазването от появата на заболяването особено при хора, които имат някои рискови фактори за това.

Предразположените трябва да сведат тези фактори (онези, които подлежат на контрол) до минимум ­ например:
- премахване на затлъстяването,
- повишаване на физическата активност,
- значително намаляване приема на готварска сол,
- оптимален хранителен режим, гарантиращ прием на небходимите хранителни вещества, витамини, минерали и антиоксидантни вещества, ограничаване приема на мазнини.

От изключителна важност е да бъдат спрени тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол. Не на последно място е необходимостта от намаляване на психоемоционалния стрес.
При наличието на допълнителни хронични състояния като захарен диабет, повишено ниво на холестерол
и мастни киселини, те трябва да бъдат оптимално контролирани, защото значително увеличават риска и възможните усложнения.
Здравите млади хора (до 35­-40 г.) е добре да проследяват кръвното си налягане поне 2 пъти годишно. При наличието на рискови фактори, особено повече от 1 или вече е установено наличието на високо нормално кръвно налягане, проследяването трябва да бъде по-често.
Ако вече страдате от високо кръвно налягане,
за вас с още по-голяма стриктност важи нуждата от спазване на режим, ограничаващ до минимум рисковите фактори. Много често началните стадии на АХ се лекуват успешно и без медикаменти при спазване на оптимален режим. Изключително важна е преценката на причините за развитието на заболяването и ако се касае за вторична АХ, трябва да се отстрани основния първичен проблем. За това е задължителна консултацията с лекар-специалист.

Контролът на кръвното налягане при вече диагностицирана АХ се извършва поне 1 път на месец. Освен премахването на рисковите фактори и оптималният хигиенно-диетичен режим в лечението могат да се включат и огромен брой медикаменти.
Медикаментозното лечение, дори на високостепенната артериална хипертония, може да бъде достатъчно ефикасно, така че стойностите на кръвното налягане да се нормализират трайно и да се предотвратят тежките последици.
Медикаментозната терапия се определя и контролира само от лекар!
Най-общо антихипертинзивните (против високо кръвно) медикаменти се делят на следните групи: диуретици (отводняващи средства), бета-блокери, блокери на ангиотензинконвертиращия ензим (АСЕ инхибитори), ангиотензин-рецепторни блокери, калциеви антагонисти, директни вазодилататори, алфа-блокери, действащи на централната нервна система средства. Всички те по един или друг сложен механизъм намаляват кръвното налягане.

Почти всички съвременни средства имат добра поносимост, и страничните им ефекти са сведени до минимум. Могат да се използват поотделно или в комбинация от няколко медикамента ­ в зависимост от степента на хипертонията и от чувствителността и допълнителните заболявания на пациента. АХ е заболяване, което има хроничен ход ­ то не може да се излекува трайно, като се према известно време даден медикамент или за кратко се спазва определен режим. Веднъж започнато, лечението трябва да продължава непрекъснато по един или друг начин, но задължително под контрола на лекар.
Артериалната хипертония е едно много сериозно заболяване. За съжаление то е изключително широко разпространено и крие висок риск от развитие на тежки усложнения. Постиженията на съвременната медицина в областта са големи, но само заедно с отговорното съдействие на всеки един застрашен или страдащ, могат напълно успешно да се справят с този здравен проблем.


здраве.бг

Няма коментари: