сряда, 13 август 2008 г.

Имате ниско кръвно? Яжте сирене!

Знаете ли кой понякога завижда на хипертониците? Тези, чието кръвно винаги е ниско - хипотониците. Завиждат дори и само за това, че не могат и да си мечтаят за такова разнообразие от всякакви нормализиращи кръвното лекарства. В крайна сметка, все още не са измислени ефективни лекарствени препарати за хипотоници. Какво да правим, ако кръвното изведнъж рухне?

«Наистина, оказва се, че на съвременния етап е много по-лесно да се снижи и контролира налягането е много по-лесно, отколкото да се повиши и контролира, - казва кардиологът Антон Рангелов. – Затова всички усилия за борба с хипотонията трябва да бъдат насочени към вдигане и укрепване на жизнения тонус.

На първо място хипотониците трябва да се наспиват. А за целта на тях им трябват поне 9-11 часа – това е жизена необходимост. Близките трябва да го знаят , а не да ги смятат за поспаливци и да ги карат да стават насила защото сънят е защитната реакция на организма на хипотоника.
Освен правилния сън, хипотониците трябва да умеят правилно да стават. Когато човек спи, кръвта му се съсредоточава в областта на стомаха (в черния дроб, червата, далака) и възниква относителен недостиг на кръъв в мозъка. Ако в тази ситуация хипотоникът стане рязко, може да изгуби съзнание.

Затова като се събудите, трябва малко да полежите и в легнало положение да направите лека гимнастика (дори и само да раздвижите китките на ръцете и стъпалата на краката, коленните и лакетните стави), след това да седнете в леглото, да поседите така и едва след това да спуснете крака на пода и отново да поседите. Като ставате, опирайте се на стол, който преди да си легнете сте сложили до леглото, а после постойте така облегнати.

Много от патологичните явления при хипотониците се случват след физически упражнения . Трябва да се приучите на активен отдих, разходки пеша, плуване, спортни игри – всичко, което не изисква голямо физическо натоварване.
Като правило, всички хипотоници си вдигат кръвното с помощта на кафе. Много хора, особено жените, заети с интелектуален труд, започват своя ден с чаша кафе на гладно. Това е правилно, ноне бива тази една чашка да се умножи по10.

На закуска трябва да изядете и сандвич с хляб, масло и сирене. Работата е там, че кръвното се качва от солени и мазни продукти. Сиренето е идеалният продукт по съотношение на мазнини и соли. Затова за хипотоника чаша кафе и 1–2 филийки със сирене може да се смятат за лечебна процедура. Много полезен е и силният зелен чай. И не забравяйте да се храните 3-4 пъти дневно, като задължително включвайте в менюто си продукти богати на белтъчини».

лекар.бг

Няма коментари: