петък, 15 август 2008 г.

И «меката» хипертония е в рисковите групи

Греши този, който смята, че ако кръвното му налягане мине малко над 140/90, вече е време да започне сериозно да се лекува. Всъщност лечебният процес е трябвало да започне много по-рано, когато границите на кръвното налягане на този човек са били между 130 - 139 и 85 - 89. През последните години лекарите откриха взаимна връзка между такова кръвно налягане и заболяването на сърдечносъдовата система. Подобно състояние е т.нар. мека хипертония.

Имайте предвид, че вероятността от възникването на хипертония при застоял начин на живот е с около 30 процента по-голяма, отколкото при хората, които непрекъснато са в движение. При такива обстоятелства кръвоносните съдове губят еластичността и здравината си и не могат при повишаване на кръвното налягане да се разширят.
Недостатъчната двигателна натовареност, от своя страна, води до затлъстяване и то е още един сериозен допълнителен фактор за възникване на хипертонията.

Известно е, че за кръвоносните съдове повече подхождат динамичните упражнения. Те намаляват кръвното налягане приблизително с 6 или 7 стойности. Що се отнася до силовите натоварвания, с тях трябва да сте изключително внимателни. Тези, които са свързани освен с огромен физически труд, и с напрежение, предизвикват значително повишаване на кръвното
налягане. Затова най-добре е да започнете с ходене - най-полезната и безопасна тренировка за сърдечносъдовата система.

Как точно се прави?
Най-напред се подбира оптимален маршрут не повече от 2 километра или разстоянието между 4 - 5 автобусни спирки. Разбира се, не трябва да ходите по замърсени от газовете на колите маршрути. Най-добре е това да става в парка или по брега на някоя река или край морето.
Препоръчва се ходене с около 70 крачки в минута. След няколко дни или седмици, в зависимост от това как се чувствате, можете да увеличите натоварването с 10 или 20 крачки в минута. След още толкова време добавяте нова «порция» увеличение - 10 или 20 крачки в минута. И така докато темпът ви не стигне до 120 крачки в минута.

Разбира се, на някого ще е необходимо много време, за да влезе в нормата, на друг - по-малко. Бъдете внимателни със себе си, следете за усещанията, които имате. Те са твърде показателни за състоянието, в което се намирате. Добре е, когато по време на ходенето не се задъхвате и не се изпотявате. Ако пулсът ви се задържи на 110 удара в минута, трябва да намалите натоварването.

•Ако позволяват условията, а и състоянието ви, да се изкачвате по хълм или планина, не пропускайте този шанс.
•Прекрасната алтернатива на ходенето е аеробиката. Добри са всички нейни разновидности: акваеробика, степ-аеробика и др. Но трябва да сте постоянни.
•И, разбира се, не пропускайте плуването. Това е една чудесна гимнастика, която при всички случаи ще нормализира кръвното ви налягане.


лекар.бг

Няма коментари: