неделя, 10 август 2008 г.

Как се поставя диагнозата хипертония?

Диагнозата хипертония не се поставя само след едно измерване на показателите на налягането, с изключение на тези случаи, при които показателите са достатъчно високи, например, над 170-180/105-110. Обикновено се провеждат поредица измервания за определен период от време, за да се потвърди напълно диагнозата. Необходимо е да се вземат под внимание обстоятелствата по време, на които се прави измерването на артериалното налягане. По правило, показателите на налягането се увеличават под влияние на стрес, след изпиване на чаша кафе или изпушване на цигара.

Интересен е фактът, че в лекарския кабинет при измерване на налягането, показателите могат да бъдат по-високи, отколкото са в действителност. Този ефект се нарича”хипертония на бялата престилка” и се предизвиква от страха на болния от болестта или от лекаря.

Ако показателите на артериалното налягане при зрелия човек не надминават 140/90, то следващото измерване се прави не по-рано от 1 година по-късно. При болни, при които налягането се намира в границите на 140/90 до 160/100, се правят измервания през малки интервали от време, за да се потвърди диагнозата. Високото диастолно налягане, например, 110 или 115 мм живачен стълб, е признак за незабавно започване на лечение.

При възрастни хора понякога се среща особен вид хипертония, т. наречената”изолирана систолна хипертония”. Тук показателите на систолното налягане са равни или превишават 140 мм живачен стълб, а показателите на диастолното налягане остават под 90 мм живачен стълб. Този вид хипертония представлява опасен рисков фактор за развитие на инсулти и сърдечна недостатъчност.

Освен измерване на артериалното налягане, лекарят обикновено проверява измененията на други органи, особено ако показателите на налягането сочат високи цифри.


Преглед на очните дъна. Очите са единственият орган в човешкото тяло, в който могат да се видят достатъчно ясно кръвоносните съдове. Използвайки силен лъч светлина, лекарят изследва очното дъно със специален уред-офталмоскоп, чрез който могат да се видят промените в съдовете (стеснение или разширение). Лекарят може също така да види най-малките кръвоизливи, които са свидетелство за повишено артериално налягане.


Оценка на сърдечната дейност. Прегледът включва преслушване със стетоскопа за необичайни шумове по време на сърдечната дейност, измерване на размерите на сърцето чрез палпация. Използването на електрокардиограма спомага за изследване на електрическата активност на сърцето и също да се оценят неговите размери.

Освен чисто механичните изследвания, лекарят може да назначи различни лабораторни изследвания и в частност изследване на урина за изключване на бъбречна инфекция, изследване на кръв за захар и холестерол. Бъбреците, кръвоносните съдове и очното дъно са органи-мишени за високото артериално налягане.



бг.медифармуики.ком

Няма коментари: