събота, 9 август 2008 г.

Исхемична болест на сърцето (ИБС)

Най-честата проява на ИБС е стенокардията.

Стенокардията е внезапна болка или дискомфорт в гръдната област, предизвикани от недостатъчно снабдяване с кръв на определен участък на сърцето.
В преобладаващите случаи стенокардията се явява една от формите на проява на исхемичната болест на сърцето. В основата й е атеросклерозата на сърдечните артерии.
В много случаи болката в гръдната област се наблюдава и при други заболявания (вродени и придобити сърдечни пороци, миокардити и възпалителни поражения на коронарните артерии (васкулити)).

Стенокардията се класифицира като стабилна и нестабилна (прогресираща) и/или вазоспастична станокардия. Исхемичната болест на сърцето (ИБС) може да протече като безсимптомна (тиха) миокардна исхемия.

Стенокардията е стабилна, ако симптомите възникват веднъж на няколко седмици без значително влошаване. Най-често се проявяват при дейности, изискващи повишено количество от кислород за миокарда. Дори при стабилна стенокардия, характерът на симптомите може да се мени.

Счита се, че стенокардията е нестабилна при внезапно влошаване на съществуваща стабилна стенокардия без видима причина. Тази форма на стенокардия обикновено е свързанa с отлагане на плака от стените на кръвоносния съд и последващо образуване на тромб. Характеризира се със следните симптоми:
болка – често първият симптом на нестабилната стенокардия е болката в областта на сърцето и гърдите. Мнозина описват това усещане като стягане, притискане, дискомфорт, тежест. Болката често обхваща лявото рамо и лявата ръка. Тя е с различна продължителност и може да намалее или изчезне от прием на нитрогрицерин.

* задух – обикновено е второстепенен симптом, по-типичен за по-възрастните хора.
* сърцебиене
* ритъмно-проводни нарушения
* гадене, повръщане
* изпотяване

Важен фактор за стенокардията се явява и спазъмът на коронарните артерии (вазоспастична стенокардия).
Исхемията на миокарда понякога се развива без субективно усещане за дискомфорт или болка, т. нар. тиха исхемия. Тази исхемия може да се диагностицира само с технически средства (Холтер мониториране, ехокардиография или тест с натоварване).

Стенокардията означава ли инфаркт?
Запомнете - пристъпът на стенокардия не е инфаркт! Това е само временна проява на недостиг на кислород за работещия сърдечен мускул. Преминава след приемане на нитроглицерин.



протекция.ком

Няма коментари: