понеделник, 4 август 2008 г.

Какво представлява сърдечният пристъп?

Сърдечният пристъп наречен още инфаркт на миокарда настъпва когато сърдечният мускул се увреди и загинат част от неговите клетки, поради недостиг на кислород. Кислородът достига до сърцето по артерии, наречени коронарни кръвоносни съдове.

Повечето сърдечни пристъпи са причинени от запушване на тези артерии. Ако кръвотокът не се възстанови в рамките на 20 до 40 минути настъпват необратими промени на сърдечния мускул, водещи до смърт на изграждащите го клетки. За 6-8 часа сърдечният мускул загива и сърдечният пристъп приключва.


На мястото на загиналите мускулни клетки се образува съединително-тъканен белег. Запушването на съдовете се причинява обикновено от атеросклероза, която представлява натрупване на мастни образувания, наречени плаки в артериалната стена на коронарните съдове, хранещи сърдечния мускул.

Сърдечният пристъп се причинява също при запушване на стеснените части на артериите, хранещи сърдечния мускул, от кръвен съсирек. Кръвните съсиреци се формират в местата на атеросклеротично стеснени сърдечни съдове.


пулс.бг

Няма коментари: