събота, 2 август 2008 г.

На какво се дължи повишеното кръвно налягане?

Първичната /есенциална/ хипертония е често заболяване. Около 25-30 % от хората между 40- и 50-годишна възраст имат повече или по-малко повишено кръвно налягане. По-често боледуват хората, живеещи в градовете и занимаващи се с умствен труд, свързан с много напрежение и отговорности. Безсънието, тревогите, нещастията играят важна роля за възникването на хипертонията. Има много данни, които говорят за наследствено и фамилно предразположение към хипертонична болест. При първичната хипертония се наблюдава следната тенденция: в над 9 от 10 случая, когато лекарите установят повишеното кръвно налягане като „първично“, те не знаят каква точно е причината за него. Понеже не могат да я установят, те не могат и да лекуват болестта до край. Това, което правят, е да го третират с медикаменти, тоест да понижават кръвното налягане до стойности, които наричат „нормални“. Така те лекуват симптомите на хипертонията, без да отстраняват първопричините за нейното възникване.

Причини

Както стана ясно, дългите нервно-психични пренапрежения, честите стресови състояния имат голямо значение за възникването на високото кръвно налягане. Смята се, че продължителното свръхнапрежение на централната нервна система води до отслабване на регулиращата й роля по отношение на кръвното налягане; в клетките на кората на главния мозък възникват продължителни огнища на възбуда, което води до временни, после до постоянни спазми на малките артерии и към повишаване на диастоличното налягане. За да преодолее допълнителното съпротивление, сърцето трябва да работи с голяма сила, то увеличава своите размери, от което се повишава систоличното налягане.
Дълготрайният спазъм на артериите води до развитието на трайни изменения в тях и до ускореното развитие на атеросклеротичния процес, което влошава още повече положението и води до устойчива хипертония.

Голямо значение за развитието на заболяването има начинът на живот, свързан с преяждането, затлъстяването, застоялият живот, прекомерното пушене, пиенето на много кафе и чай, злоупотребата с алкохол, консумацията на солени храни.
Част от причините може да се отдадат на наследствеността: наличието на родител с високо кръвно налягане, например, увеличава с 30 % опасността детето да има на свой ред, в зряла възраст, високо кръвно налягане.

Значителна роля за високото кръвно налягане играят бъбреците. При нарушение на кръвообращението на бъбреците се образуват вещества, които имат съдосвиващо действие, което способства още повече за по-голямото свиване на артериите и за по-голямото повишение на кръвното налягане.

В развитието на хипертоничната болест могат да се набележат три стадия:

* I стадий – кръвното налягане е непостоянно повишено. Хипертонията има временен, функционален характер, при който кръвното налягане може да се повиши за известно време, след което отново се връща в норма. Постепенно промеждутъците с нормално кръвно налягане намаляват и започва втората фаза на хипертонията.
* II стадий – кръвното налягане е трайно повишено; макар да показва известни колебания, то е с тенденция да бъде по-високо от нормата.
* III стадий – високото кръвно налягане е довело до по-леки или по-тежки усложнения на сърцето, кръвоносните съдове на мозъка, бъбреците и други органи. Тече усилен процес на тяхното склерозиране.


дар-център.ком

Няма коментари: