петък, 1 август 2008 г.

Високо кръвно налягане - лечение

Общи препоръки

Опитът на Здравен център „Дар“ показва, че има много случаи, при които хора с големи стойности на кръвното налягане, лекували се без успех с различни медикаменти, се хващат сляпо за природолечението; много от тях са готови да захвърлят веднага лекарствата, които са приемали години наред. Такава рязка смяна на статуквото може да се отрази крайно неблагоприятно върху здравето на болните. Разбира се, лекарствата трябва да бъдат преустановени, но това трябва да стане внимателно, постепенно и при непрекъснат лекарски контрол. Ето защо първото условие, което трябва да бъде спазено, е болният да се прегледа при лекар природолечител. Ирисовата диагностика, която се прилага в Здравен център „Дар“, в най-голяма степен помага на лекуващия лекар да определи точно от кой тип е хипертонията и първопричината за болестта, какво е моментното здравно състояние на пациента и неговите съпътстващи заболявания. От значение са навиците на болния, начинът на живот и т.н. Едва тогава природолечителят ще може да назначи подходящо лечение, използвайки природни методи.

Природолечението на това заболяване предлага комплексен подход, като по правило не се използват лекарства, тъй като обикновено медикаментите, използвани при високо кръвно налягане, не премахват първопричината на болестта, а само коригират в минимална степен симптоматичните отклонения.

То включва преди всичко диетични мерки, от които важно значение има ограничаването на солта в храната. Избягва се алкохолът, кафето и силният чай. Преустановява се тютюнопушенето. Работата трябва да бъде по-спокойна, като се установи определен ритъм между работа, почивка и сън. Голямо значение има избягването на нервно-психични напрежения, конфликтни ситуации и отрицателни емоции.

По-леките случаи, когато стойностите са от 140 до 160 мм систолично налягане /горна граница/ и 90 до 100 мм диастолично налягане /долна граница/, се повлияват много от билколечение. Вж. по-долу.

Изключително добре се отразяват процедурите с китайски точков масаж. Проведен от опитен масажист под контрола на лекуващия лекар, точковият масаж създава необходимите предпоставки собственият организъм на пациента да започне борбата със заболяването. Включват се още подходящи дихателни и физически упражнения, самовнушение, релаксация, всекидневни разходки, туризъм, закалителни процедури, изграждане на едно позитивно възприемане на живота и действителността.

Най-проблемни естествено са хроничните случаи на високо кръвно налягане, когато вярата на пациента във възможността да оздравее е силно подкопана. А без нея, без положения упорит труд, изискващ търпение, настойчивост, преодоляване на вредните навици, болестта няма да отстъпи. Още повече, че в тези случаи са налице органни изменения, а не само функционални спазми в кръвоносните съдове. Когато болният е страдал от високо кръвно налягане години наред, не е реалистично то да бъде нормализирано само за дни или седмици. Повтаряме, че са нужни месеци на упорита работа на болния за своето здраве.

В резултат на дългогодишната хипертония вследствие на неправилния начин на живот и прилаганото продължително медикаментозно лечение отделните органи и организмът като цяло са изключително интоксикирани. Ето защо цялостно стабилизиране може да се постигне само след поетапно очистване на дебелото черво, черния дроб, бъбреците, лимфата. Това може да стане по методиката на Здравен център „Дар“ за очистване на органите и системите на организма. Вж. Очистване на организма, Книга 1 на Енциклопедия за здраве „Дар“. Тук уринотерапията, приложена комплексно, дава възможно най-голям и бърз ефект. Вж. „Уринотерапия“, изд. „Дар“. Благоприятно въздействие върху цялостната съдова система оказва и ендогенното дишане с апарата на Фролов.

Едно важно допълнение или напомняне: природолечебните методи са не само ефективни, но и несравнимо по-евтини от всички лекарства. Но прилагането на природни средства няма да помогне кой-знае колко, ако болният не изостави пушенето, алкохола, не промени хранителните си навици, режима си на труд и почивка, ако не използва движението за свой съюзник. Много поражения може да донесе и самолечението, основано на някои общи препоръки, без да се отчита реалното здравно състояние на болния.


дар-ценър.ком

Няма коментари: