неделя, 10 август 2008 г.

Жените страдат 5 пъти по-често от бъбреци

Възпалителните заболявания на бъбреците са доста често срещано явление. Но пиелонефритът е една от най-сериозните инфекциозни болести на бъбречната система. Ако тази болест не бъде открита и излекувана навреме, може да доведе до развитие на още по-сериозни усложнения - бъбречна недостатъчност, тежка артериална хипертензия и т.н. Пиелонефритът е инфекциозно възпалително заболяване, увреждащо едновременно или последователно каналчетата, легенчетата и другите тъкани на бъбреците.
Пиелонефритът е доста разпространено заболяване. При децата заема второ място след заболяванията на дихателните органи.
При жените и момичетата пиелонефритът се среща 5 пъти по-често, отколкото при мъжете и момчетата. Това се обяснява с анатомичните и физиологичните особености при жените:
* По-къс и широк, отколкото при мъжете, пикочен канал. По него инфекцията може да проникне в пикочния мехур, а след това и в бъбреците.
* Близкото разположение на пикочния мехур до влагалището и правото черво - а те са естествени “обиталища” на инфекциите.
* Честите възпалителни гинекологични заболявания.
* Отпускане (спадане) на десния бъбрек (десностранна нефроптоза). Това се среща по-често при жените, отколкото при мъжете и води до нарушаване оттичането на урината и кръвоснабдяването на бъбреците.
* Нарушено оттичане на урината от бъбреците в резултат на хормоналните изменения, характерни при бременност, както и притискане на пикочния канал при увеличена матка.
* Атрофия на лигавицата на пикочните пътища в климактеричен период поради понижаване нивото на женските полови хормони - естрогените. По време на бременност при почти 10 на сто от жените се наблюдава пиелонефрит.

ОСТРИЯТ ПИЕЛОНЕФРИТ СЕ ПРОЯВЯВА С РЕЗКИ БОЛКИ И ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА

Има остър и хроничен пиелонефрит.
Болните с остър пиелонефрит се оплакват от неразположение, обща слабост, повишаване на температурата на тялото почти до 40 градуса. Получават треска, изпотяване, болки встрани или в областта на кръста. Прилошава им, повръщат, имат главоболие.
Често се наблюдават и симптоми на цистита - прорязвания при уриниране, учестено уриниране, мътна урина с примеси.
При прогресиране на болестта болките в кръста се засилват, а почукването или лекото притискане в областта на увредения бъбрек предизвиква рязка болка. На болните се зачервява лицето, учестяват се пулсът и дишането им.
Хората, страдащи от остър, но неусложнен пиелонефрит, по принцип имат нормално кръвно налягане. Но ако това заболяване се съчетава със захарен диабет, неврологични и други заболявания, то кръвното налягане може да скочи.
При 10-15 на сто от болните с пиелонефрит е възможно да се появи кръв в урината. При това тя може и да не се види с просто око, но да се забележи при изследване на урината.
Диагнозата остър пиелонефрит може да постави само лекар, и то след като анализира симптомите и резултатите от изследванията. И пак само специалистът може да назначи адекватно лечение. Но по принцип засегнатите от остър пиелонефрит се нуждаят от болнично лечение в урологично отделение.

Полезно
НАБЛЕГНЕТЕ НА ЗЕХТИНА, ЗАБРАВЕТЕ ЗА КАФЕТО

Наблягайте на растителната храна (освен домати). Включете в менюто си орехи и бобови продукти - грах, фасул.
Следете теглото си - всеки 10 излишни килограма удвояват риска от образуване на камъни. Но в никакъв случай не гладувайте.
Яжте често и по малко, за да не се натрупва жлъчен сок в жлъчния мехур.
Полезно е да добавяте към ястията си 1-2 чаени лъжички растително масло, най-добре зехтин. Мазнината по принцип е нужна, за да стимулира жлъчния мехур и образуването на жлъчни киселини. Малките дози алкохол пречат да се образуват камъни.
Ако вече сте получили камъни в жлъчката, трябва да се откажете от силния стимулатор на жлъчния мехур - кафето. Черното кафе без захар и сметана, с кофеин или без него, може да предизвика свиване на жлъчния мехур. Това води до жлъчен пристъп. Само половин чаша кафе е в състояние да стимулира свиването на жлъчния мехур.
Пийте колкото се може повече вода, особено минерална.
Включете в менюто си лимони и зелен магданоз.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ОТОЦИТЕ ПОД ОЧИТЕ?

Отоците под очите могат да възникнат вследствие различни заболявания на бъбреците, ендокринната или сърдечната система.
Само лекар може да определи причината, поради която са се образували “торбичките”.
Ако отоците не са големи, полезно е всекидневно да си правите компреси от отвара на брезови пъпки. Една супена лъжица от тях се заливат с чаша студена вода, врят 10 минути, сместа престоява и се филтрира. Студената настойка се използва за компреси.
Друг полезен природен продукт за решаване на този проблем е да се поставят под очите кръгчета суров картоф или маска от настърган картоф.


блиц.бг

Няма коментари: