петък, 25 юли 2008 г.

Откъде да си набавим полезен холестерол

Свикнали сме да приемаме високото ниво на холестерола в кръвта като тревожен показател. Но без полезния холестерол е невъзможна нормалната работа на вътрешните органи. Затова не трябва да се престараваме да намалим на всяка цена нивото на холестерола в кръвта. Достатъчно е да ограничим постъпването на вредния и да "вземем" от храната само полезния холестерол.

Полезен холестерол се съдържа в мазните сортове риба, например сьомга и скумрия. Изяждайте поне по 100 г морска риба 2 пъти в седмицата. Яжте повече орехи и друзи ядки, както и слънчогледови семки. Те са мазни, но много полезни. Изяждайте по 30 г ядки пет пъти в седмицата. Това повишава нивото на полезния холестерол. Наблягайте на растителните масла - зехтин, ленено или сусамово масло, но не ги запържвайте, а ги прибавяйте към готовата храна.

За изкарване на вредния холестерол приемайте по 25-35 г целулоза (съединителна тъкан) на ден. Тя се съдържа, в пълнозърнестия хляб, 6 семките и бобовите продукти, както и в плодовете и зеленчуците. Не забравяйте, че ябълките съдържат пектин, който „изкарва" холестерола от кръвоносните съдове.

Плодовите сокове нормализират нивото на холестерола. Пийте сок от грейпфрут и от горски плодове, както и портокалов и ябълков сок. Не по-малко полезни са и зеленчуковите сокове - тях трябва да ги приемате по-внимателно. Предлагаме ви един много приятен и вкусен коктейл: 100 г сок от моркови, 100 г сек от хрян и сокът на половин лимон - добавя се 120 г мед и всичко добре се смесва. Приема се по една супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене, или 2-3 часа след ядене. Полезен е и зеленият чай, който, освен че повишава нивото на добрия холестерол, намалява лошия.


лекар.бг

Няма коментари: