вторник, 22 юли 2008 г.

Лошият холестерол и билки и храни за високо кръвно

ЛОШ ХОЛЕСТЕРОЛ И ТРИГЛИЦЕРИДИ
Храни, които могат опасно да повишат холестерола са: месото, пълномаслените млека и мазните сирена и други, които внасят в тялото ни наситени мазнини и холестерол. Намалете консумацията на животински меса наполовина и може холестеролът ви да не се покачи. А ако е под нормата (под 160)? Последствията са 2 пъти по-често инсулти, депресии и самоубийства, 3 пъти по-често рак и 5 пъти по-често смърт от алкохолизъм. Ниският холестерол намалява концентрацията на мозъчното вещество серотонин, което води до увеличаване на подтиснатостта и агресивността.

Друг вид кръвна мазнина са триглицеридите и те могат да се окажат по-опасни, отколкото се смяташе преди. Новите доказателства сочат, че високите триглицериди могат да провокират пристъп, особено при жени над 50 г и мъже с лошо съотношение на добрия/лошия холестероли.

Храни, които намаляват триглицеридите: На първо място морската храна – 200 г скумрия или сьомга, сардина или тон ги намаляват с повече от 50%. Същият ефект имат мидите, стридите и раците. Една скилидка чесън е добро лекарство. Половин чаша стар фасул играе добра роля. Диетата с ниско съдържание на мазнини също е благоприятна.

Храни, които могат да увеличат триглицеридите: рафинирана захар, финото брашно, плодови сокове, сушени плодове и големи количества алкохол.

Храни, които повишават добрия холестерол: зехтин, суров лук, чесън, тлъсти риби, стриди, миди, масло от гроздови семки, бадеми, авокадо, богати на витамин С (чушки, броколи, портокали) храни, богати на бета-каротини (моркови, спанак, броколи), вино, бира, концентриран алкохол до 40 г.
ВНИМАНИЕ! Диетата с ниско съдържание на мазнина потиска добрия холестерол. Ако имате високи нива от Lp холестерол, това означава, че вероятно сте уязвими към запушване на артериите и сърдечен пристъп в ранна възраст, особено, ако лошият холестерол е висок. Някои специалисти смятат, че излишъкът на Lp-холестерола е виновен за всички сърдечни пристъпи при хора под 60 г. и че той има генетичен път на предаване и се провокира от неправилното хранене. Традиционната диета не е в състояние да се справи с Lp-холестерола, но рибеното масло 4 г дневно или 200 г скумрия успява.

ХРАНИ ПРИ ХИПЕРТОНИЯ:
• Целина – по 2 стръка дневно в продължение на 1 седмица.
• Чесън и лук.
• Тлъсти морски риби (скумрия, сьомга, сардина, тон) или рибено масло (2 пъти по 2 перли дневно).
• Плодове с по-изразен антихипертоничен ефект и зеленчуци. Зърнените храни са с по-слабо действие.
• 1-2 чаши бира или вино.
• Не яжте солено и тлъсто, не прекалявайте с алкохола!

БИЛКИ ПРИ ХИПЕРТОНИЯ:
бял имел, зимзелен, планински хвощ, хмел, дилянка, дяволска уста, живовлек, мента, лайка, гръмотрън, копър, балканска пищялка, обикновен здравец, маслина, глог, планинска чубрица, бъз и др.
• 1 чаена лъжичка семе от копър, 250 мл вода. Копърът се залива с врящата вода. Кисне се 10 минути, прецежда се и се изпива два пъти през деня.
• Смесват се цвят глог 60 г, стръкове полски хвощ 50 г, корени здравец 40 г, стръкове бял имел и листа маточина по 30 г. Заливат се 2 ч. л. смес с чаша вряща вода. Престояват 1 час. Пие се по 50 мл преди ядене 3 пъти на ден (при начален стадий на хипертония).


сибир.бг

Няма коментари: