петък, 25 юли 2008 г.

Ораничете солта!

Вече много години минаха откакто прочетох една малка книжка на Ал. Брег - като всяка книга прочетена в правилния момент тя ми повлия много, промени ме … от тогава у дома не използваме сол (изключение правят домашно приготвените туршиите и киселото зеле през есента и филетата през зимата, но тогава солта е консервант) защото храната съдържа достатъчно натриев хлорид в себе си при обработката си за да слагаме допълнително. Всеки от нас знае какво е натрий и хлор, защо тяхната сол да определя вкуса на храната ни?
Намалете приема на сол и солени храни, за да намалите предразположението си към появата на високо кръвно налягане

Значително количество готварска сол с добавя към продуктите в процеса на преработка и при консервиране. Месните и зеленчукови консерви, колбаси, пушени меса, сирена и др. са основни вносители на готварска сол в храната. В консумацията й не би имало нищо лошо, ако не е установена пряка връзка между вноса на натрий и хипертонията (високо кръвно налягане).

Първи стъпки в борбата срещу прекалената консумация на солени храни
Това, че не всички сме застрашени от хипертония не трябва да ни успокоява, тъй като все още не съществува метод, с който могат да бъдат разпознати лицата с повишен риск. Именно затова най-разумно е да обявим война на солта в нашето ежедневие още преди кръвното налягане да е надхвърлило нормалните стойности. За нормални стойности на кръвното налягане при възрастни лица са приети: горна граница - под 140 мм Нg и долна граница - под 85 мм Нg.
Ето как на практика можете да спестите ежедневно известни количества натриев хлорид в диета си
* гответе без добавена сол
* солете едва след окончателната термична обработка на ястието
* не поставяйте солница на масата по време на хранене.

Как е правилно да посоляваме храната?
Често ние я пресоляваме или не употребяваме правилно солта.
• Месният бульон например трябва да се посоли 20 минути преди окончателното му сваряване, а в рибената супа солта се добавя веднага след премахване на пяната.
• Зеленчуците се солят 5-7 минути преди да са готови, а фасулът и грахът - 5 минути преди да се свалят от котлона.
• Пържените картофи трябва да се посоляват след тяхното изпържване.
• Солта трябва да се поставя веднага в още суровата месна кайма, докато месото става по-сочно и меко, ако се посоли в полуготов вид, т.е. след като е изпечено от едната страна и преди да се обърне на другата.

Основното правило, което не трябва да забравяме е, че не трябва да пресоляваме храната по време на нейното приготвяне. Винаги можем да добавим сол в чинията си, но не можем да я махнем.

Сред народи, консумиращи нискосолени храни
(дневен прием на натриев хлорид под 6 грама) е установена по-ниска честота на хипертония с нейните фатални последици (мозъчни кръвоизливи и др.). Трябва да се запомни, че около 2 грама сол дневно е минималното количество, необходимо за нормално функциониране на организма, а при 5 грама човек дори няма неприятно чувство, че измъчва вкуса си с блудкави храни…

В САЩ започна кампания срещу готварската сол
Американската медицинска асоциация (АМА - American Medical Association) започна кампания, насочена срещу намаляването 2 пъти на съдържанието на готварска сол във всички полуфабрикати и готови хранителни продукти, продавани на територията на страната.
Едно от изискванията на АМА е върху етикетите на хранителните да бъде посочено точното съдържание на сол. Върху опаковките с високо съдържание на сол (хот-дог, бързо приготвящи се супи, пица, чийзбургери и т.н.) трябва да има предупреждение за опасността, която те носят за здравето.
Според сега действащите препоръки, ежедневната употреба на натрий не трябва да надвишава 2300 мг дневно (по-малко от 1 ч.л.). АМА подчертава, че средният американец употребява от 4000 до 6000 мг натрий дневно.
Завишеното количество натрий е свързано с повишеният риск от хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.
Повече от 30% от възрастните американци страдат от повишено кръвно налягане, а сърдечните заболявания са главната причина за смъртност в САЩ

Пълното отказване от употребата на сол
е необходимо само за хората с хронични заболявания на бъбреците и сърдечно-съдовата система. Това е изключително строга диета, при която:
• всички ястия се приготвят и употребяват без сол,
• храненето става на малки порции не по-малко от 5 пъти дневно,
• храната се приготвя само на пара,
• напълно се изключва пържената храна,
• мазнината се добавя във вече готовите ястия.
Диетолозите препоръчват да се употребява ръжен и пшеничен хляб, сухари, зеленчукови супи, телешко, птиче месо и риба, ястия от сурови или варени зеленчуци, сладки плодове, яйца (не повече от 1 яйце дневно), компоти, кисели, желе, мляко, извара, чай. Особено полезни са продуктите, богати на калиеви соли: стафиди, смокини, картофи, сушени кайсии, зелев сок. Изключват се мазните, пържените храни и храните с лютиви подправки, пушените и маринованите продукти, рибните и месните бульони, овнешкото, свинското и гъшето месо, сладкарските изделия.

Не изливайте водата, в която сте варили зеленчуци за салата (моркови, картофи, цвекло) - тя е богата на минерални соли, нуждае се от малкоподправки и е подходяща за различни видове супа, за крем супи или го да използвате за други ястия.


готварство.георгиеви.нет

Няма коментари: