неделя, 27 юли 2008 г.

Високият холестерол повишава риска от атеросклероза

При хората с повишено ниво на лошия холестерол (LDL) по-често възникват дегенеративни изменения на стените на артериите, които водят до атеросклероза.

Това показва изследване на американски учени, установили какъв е молекулярният механизъм на възникване на заболяването. Тези дегенеративни изменения намаляват еластичността на артериите, така се затруднява преминаването на кръвта и възникват тромби. А те от своя страна предизвикват инсулт и инфаркт.

Първото на молекулярно ниво обяснение за възникване на атеросклерозата дава възможност да се обясни връзката между нея и високия холестерол.

Учените тепърва изследват конкретните процеси, които високото ниво на лошия холестерол предизвиква. Засега е ясно, че той понижава активността на някои белтъчини, които защитават клетките на кръвоносните съдове от повреждане.

Артериалните стени постепенно престават да се самовъзстановяват и натрупването на патологични изменения води до атеросклероза.

Американските специалисти се надяват резултатите от техните експерименти да доведат до създаването на качествено нови медикаменти против заболяването, съобщава Ройтерс.



актуално.ком

Няма коментари: