неделя, 27 юли 2008 г.

Ненаркотичните обезболяващи увеличават риска от хипертония

Мъжете, които приемат редовно аналгетици (и те не са от групата на наркотичните) са с по-висок риск от хипертония, твърди американско изследване.

Специалистите са изследвали връзката между най-често приеманите от мъжете в САЩ аналгетици и развитието на хипертония при тях.

В своята работа учените са анализирали над 16 хиляди пациенти от мъжки пол на средна възраст 64,6 години с нормално тегло. В анамнезата на всички участници в началото на изследването не е било посочено наличието на повишено кръвно налягане.

Пациентите са предоставяли подробна информация за честотата на приеманите от тях обезболяващи медикаменти - ацетаминофен (парацетамол), нестероидни противовъзпалителни препарати и аспирин. След 4-годишно наблюдение учените са диагностицирали хипертония при 1968, т.е. над 10% от участниците.

Резултатите се тълкуват като показател, че пациентите, приемали например ацетаминофен редовно (6-7 пъти в седмицата), показват с над 30% повишен риск от хипертония в сравнение с тези, които не са приемали този препарат толкова често, съобщава в. USA Today.


здраве.бг

Няма коментари: