понеделник, 28 юли 2008 г.

Да окажем първа помощ

Сърдечен инфаркт
В острия период сърдечният инфаркт се изявява с пристъпна интензивна болка зад гръдната кост, с чувство на притискане. Нерядко болката се разпространява в областта на лявата лопатка, лявото рамо, лявата ръка, долната челюст или гърлото.
Своевременното приложение на съдоразширяващи средства /напр. нитроглицерин под езика/ може да предотврати развитието на сърдечен инфаркт. Често болковият пристъп преминава след приемането на нитроглицерин, което свидетелствува за възстановяване на сърдечното кръвообращение. Обаче ако болката не премине, а се усилва, трябва по спешност да се извика лекар.


Хипертонична криза
Хипертоничната криза представлява рязко покачване на артериалното налягане в резултат на изостряне на хипертоничната болест.
Настъпването на кризата може да бъде предизвикано от остро нервно пренапрежение, отрицателни емоции, метео- рологични фактори и други причини.
Не рядко кризата се усложнява с остра коронарна недостатъчност и нарушения в кръвооросяването на главния мозък.
При бързо покачване на артериалното налягане болният се оплаква от силно главоболие в тилната, теменната или челната област на главата, което се съпровожда от тежест и повръщане, разстройство на зрението и обща слабост. В такива случаи трябва незабавно да се извика лекар, да се осигури на болния пълно спокойствие на легло, да се приложат по възможност "отвличащи" средства налагане на синап в областта на тила и кръста и потапяне на краката в съд с топла вода.


Остра сърдечно-съдова недостатъчност
Острата сърдечно-съдова недостатъчност представлява едно от най-тежките нарушения на кръвообращението.
Болният се оплаква от задух, слабост, рязко учестяване на пулса /тахикардия/, нерядко устните посиняват /цианоза/. Съдовият тонус се понижава и най-важните органи не получават достатъчно количество кръв и кислород.
В такива случаи трябва незабавно да се извика лекар и да се предприемат мерки за бързо болнично лечение.


shumenredcross.blogspot.com

Няма коментари: