четвъртък, 24 юли 2008 г.

Плюсовете на холестерола

Холестеролът е вид мазнина. Неразтворим е във вода и е разтворим в органични разтворители. Съдържа се главно в животинската тъкан.

Холестеролът участва в производството на някои хормони - жлъчните киселини и половите хормони, нужни за обмяната на веществата. Освен това е градивна част на клетъчните мембрани, чиято функция е немислима без него.

Промишлено холестерол се получава от говежди гръбначен мозък или от ланолин.
Има два вида холестерол: добър (HDL) и лош (LDL).

Лошият се отлага по-лесно по стените на кръвоносните съдове и води до образуването на мастни отлагания. Ако LDL преобладава в организма, това може да доведе до сериозни проблеми.

Добрият отнема от стените на съдовете отложения холестерол и го пренася обратно до черния дроб за преработване.

Много често се говори за вредата от холестерола, но е малкоизвестен фактът, че тялото ни произвежда холестерол, колкото му е необходимо. Ако например приемем от храната половин грам холестерол, то тялото би могло да произведе още толкова, за да задоволи нуждите си. 2/3 от холестерола в тялото ни е собствен.

Като цяло нивата на холестерола в тялото се влияят не толкова от храната, а от генетичната ни структура.

Именно затова твърденията, че ако изядете пет яйца ще хванете склероза са екзотични и несериозни. Опити с яйца върху нивата на холестерола са правени в средата на миналия век и то върху мишки, за които няма данни, че обичат яйца.

Кои храни съдържат лош холестерол?

На първо място това са пилешките дробчета, след това е телешкият дроб, пилешката кожа и пилешките трътки. Чак след това се нарежда жълтъкът от яйцата. Много лош холестерол има и в сметаната и в сладкиши и сладоледи, в които тя присъства.
Ако не можете да устоите на изкушението на мазните гозби е добре да взимате рибено масло, което спомага за преработката на лошия холестерол.


сага.дума.бг

Няма коментари: