понеделник, 21 юли 2008 г.

какви щети нанася повишеното кръвно налягане на органите?

МОЗЪК: Както вече стана ясно, високото кръвно налягане причинява стесняване на артериите и отслабване на стените им. В единия случай може да се получи запушване, а в другия - спукване на артерията. И в двата случая значително се повишава рискът от мозъчен инсулт, което може да доведе и до смърт. Намаленият приток на кръв към мозъка може да унищожи малки участъци от него и доведе до временна или трайна парализа или инвалидизация.

АОРТА: Повишеното кръвно налягане увеличава риска от натрупване на мастни депа по стените на аортата и на по-големите артерии в човешкото тяло, които могат да се спукат под въздействието на налягането.

БЪБРЕЦИ: Повишеното кръвно наляга­не причинява уплътняване на по- малките кръвоносни съ­дове. Изменените артерии не успяват да доставят доста­тъчно кислород до клетките в организма и това постепен­но води до атрофия и нарушения във фун­кцията на бъбреците, бъбречна недостатъчност и т.н. Връзката между хипертонията и бъбречните увреждания е двустранна. Бъбречните заболявания спомагат решително за появата или задълбочаването на хипертонията.

ОЧИ: Увреждането на артериите може да доведе до намаляване на зрението и дори до слепота.

СЪРЦЕ: Повишеното кръвно налягане затруднява работата на сърцето. Постепенно мускулните влакна на сърцето се уголемяват и така се увеличава рискът от сърдечна недостатъчност. Повишеното кръвно налягане също така допринася за натрупването на холестерол в артериите, което пък може да доведе до инфаркт.


чайкафарма.ком

Няма коментари: