понеделник, 28 юли 2008 г.

За холестерола трябва да знаете ...

Рискови фактори
Съществува голям брой от фактори, които повлияват нивата на холестерола. Те влкючват: диета, възраст, тегло, пол, генетича предпоставка, болести и начин на живот. Диета

Два са факторите, асоциирани с увеличаване на нивата на кръвен холестерол:
Приемане на храни с високо съдържание на наситени мазнини, дори и самите мазнини да не съдържат холестерол (това включва храни с високи нива на хидрогенизирани растителни масла (маргарини), както и палмово, и кокосово масло).
Приемането на храни с високо съдържание на холестерол (групата на тези храни е посочена по-горе). Още веднъж, важно е да се запомни, че само храните от животински произход съдържат холестерол.

Възраст
Кръвните нива на холестерол се повишават с повишаването на възрастта – фактори, които докторите взимат под внимание когато взимат решение за вариантите за лечение при пациенти с по-високи нива на кръвен холестерол.

Тегло
Хората с наднормено тегло обикновенно имат по-високи нива на кръвен холстерол. Също така нивата на HDL при тях да по-ниски. Областта, в която е съсредоточено излишното тегло също играе роля при нивата на холестерола. По-висок е риска, ако това излишно тегло е съсредоточено в района на корема и не толкова, ако е съсредоточено в района на седалището и краката.

Пол
Мъжете обикновенно имат по-високи нива на LDL И по-ниски нива на HDL за разлика от жените особенно преди 50 годишна възраст. След 50-тата година, когато жените навлизат в техните постменструални години, се счита, че намалените нива на естроген предизвикват повишаване на нивото на LDL холестерола.

Генетична предпоставка
Някои хора са генетично предразположени към повишени нива на холестерол. Множество незначителни дефекти може да води към повишена продукция на LDL холестерол или намален капацитет за елиминирането му. Тази тенденция към високи нива на холестерол често се предава от родителите на техните деца.

Болести
Някои болести като диабет например могат да намалят нивата на HDL холестерола, увеличат триглицеридите и по този начин ускоряват развитието на атеросклероза. Някои медикаменти, използвани за намаляване на кръвното налягане могат да увеличат нивата на LDL и триглицеридите и да намалят нивата на HDL.

Начин на живот
Високите нива на стрес и пушенето са фактори, които могат да повлияят негативно нивата на холестерола. От друга страна, редовна физическа активност може да увеличи нивата на HDL и намали нивата на LDL.


shumenredcross.blogspot.com

Няма коментари: