четвъртък, 31 юли 2008 г.

Вилно селище Aзарея

Азарея на езика на траките е наименованието на съзвездието “Голямата мечка”. Поразителна е приликата на формата на парцела върху който е построено екоселището с очертанията на голямата мечка на звездното небе.

Подреждането на най- ярките звезди от това съзвездие образува характерна фигура оприличавана на черпак или волска кола, окъдето идва и традиционното му българско име Колата. Според митологията на древна Гърция, Голямата мечка представлява нимфата Калисто от сфитата на богинята Артемида. Според мита Зевс се влюбил в Калисто и тя родила неговото дете наречено Аркас. Тогава ядосаната жена на Зевс – Хера, я превръща в мечка. Един ден Аркас обикалял горите и случайно срещнал мечката, която го поздравила като се изправила на задните си крака. Той си помислил, че ще го нападне и се приготвил да я убие. Тогава Зевс, който видял всичко, ги хванал и ги хвърлил на небето, където те все още обикалят близо един до друг като съзвездията Голямата мечка и Воловор.

Съвместно с екипа от архитекти участвали в разработването на тази идея сме се опитали да сътворим нов тип екологични сгради, в които да съчетаем най-новите и съвременни строителни материали с научно доказани теории за екологосъобразен начин на живот и работа. Предлагаме ви една изцяло нова философска концепция, един коренно нов тип сгради, които по своята форма, конструкция, използвани материали и ефективност нямат аналог в България и Европа.

“Екоинженеринг-С”ООД изгражда екоселище „Азарея” в сърцето на Троянския балкан в с.Горно Трапе. То е разположено на 6км от гр.Троян, в близост до Чифлика и Шипково, места с лечебни минерални извори.

Селището се състои от 6 броя кръгли дървени къщи с форма на конусна пирамида, разположени в кръг. Всички къщи са ориентирани на юг и гледат към красивото планинско било. Къщите са на две нива с РЗП 60кв.м. и са изпълнени изцяло от дървена конструкция.
Изпълнен е специален ландшафтен проект за озеленяване с помощта на който пространството е оформено като цветна мандала. На централната площадка е разположена контурна дървена пирамида, която се използва за лечение и медитация. В градината има малък басейн и закътано барбекю.

При проектирането сме използвали нашите познания по фън шуй, като сме се допитвали и до ценните съвети на специалисти в областта, за да оформим една изключително хармонична среда в която форми, пропорции, цветове и елементи да въздействат на човека да се чувства жизнен, енергичен, с активиран творчески потенциал и позитивна нагласа към света.

От опита, който имаме в изграждането на такъв тип екологични къщи и изследванията, които сме провели, можем смело да заявим, че те оказват благотворно въздействие върху хората, които ги обитават в няколко направления:
- Възстановяване правилния енергообмен и укрепване имунната система на организма.;
- Изчезва главоболието и умората;
- Нормализира кръвното налягане;
- Възстановява нормалното функциониране на нервната система;
- Нормализира нивото на кръвната захар;
- Увеличава енергийния статус на човека;

Какви са фактите от проведените изследвания:

Група от 6 човека с различни тежки заболявания (хепатит, подагра, диабет, хипертония) пребивават под лекарски контрол в продължение на 9 дена в една екокъща в близост до морския бряг. По време на престоя участниците в експеримента правят оздравителна гимнастика, медитация и ежедневни разходки в планината или на морския бряг. Изследванията са проведени с методите на традиционната медицина (епикризи и лабораторни изследвания) и с апарат “АРМ”, изобретен от немския учен Фол.
След престоя им в къщата 90% от показателите им влизат в нормите и здравето им се възстановява. Някои от заболяванията са излекувани на 100%, а по-тежките преминават в чувствително по-лека форма.

Реализацията на този проект е насочена преди всичко към Човека и има за цел да покаже един алтернативен начин на живот в съприкосновение и в синхрон с природата.
В селището целогодишно ще се организират оздравителни програми, семинари и ваканционни почивки. Местоположението на селището е подходящо и за еко и уелнестуризъм, за разходки из планината пеша и с велосипеди.



азарея.ком

Няма коментари: