сряда, 23 юли 2008 г.

Хипертония в детска възраст

Обикновено се наблюдава при децата с наднормено тегло и със склонност към затлъстяване. Среща се в две форми – първична, без каквато и да е видима причина и вторична, свързана с бъбречни, еднокринни заболявания и по-рядко с други видове патологии.
Лечението на двете форми е различно, което налага детето с постоянно високо кръвно да бъде подложено на обстоен медицински преглед за установяване на причината.

Първична хипертония
– срещата се при деца в училищна възраст и подрастващите. В повечето случаи става дума за начален стадий, когато заболяването лесно може да бъде овладяно. Често това дори не е болест, а по-скоро индивидуална реакция на подрастващия на стимулите, предизвикващи незначително и кратковременно повишаване на налягането у всички хора: физическо натоварване или емоционална възбуда.
За нормализиране на налягането при вторичната хипертония трябва да се лекува основното заболяване. Ако налягането все пак задържи високите си стойности(което се случва много рядко) лекарят може да предпише специални лекарства.

Детето, чийто родители страдат от хипертония по принцип реагира с по-високи стойности на кръвното налягане на различните стимули, отколкото неговите връстници, чиито родители имат нормално артериално налягане. Децата на хипертоници поддържат високите стойности / на ръба на нормалните/ и в периода на съзряване. Често след като пораснат те съхраняват високите стойности на кръвно налягане.
Подобни наблюдения обаче по никакъв начин не свидетелстват за евентуална обреченост на подрастващите към хипертония. Просто, познавайки особеностите на артериалното налягане на вашето дете, родителите биха могли да изградите режима му така, че да сведат до минимум неблагоприятните влияния.

Повишеното кръвно при децата рядко бива съпроводено от оплаквания (малчуганите обикновено се чувстват добре).
- ако детето има високо налягане, след 2-4 седмици задължително трябв да бъде измерено отново.
- при оценяване степента на повишаване на кръвното налягане, трябва да се вземе предвид не само възрастта и ръста на детето, но и наднорменото тегло и наследствеността.

Как да се избегне хипертонията?
Наблюденията през последните 20 години показват, че освен наследствеността, важна роля в развитието на хипертония играят някои режимни фактори, чието отстраняване би могло да предотврати заболяването.
Трайни високи стойности на кръвното налягане може да предизвика прекаленото учебно натоварване. Така, например според статистиката процентът на децата с високо кръвно в физико-математическите училища е 2-3 пъти по-висок, отколкото в обикновените школа /данните са извадени от руски източници/. Ето защо регулирането на учебното натоварване, снемането на психологичния стрес от подрастващите (страхът от ниски оценки) ще помогнат за нормализирането на стойностите. Развитието на хипертония може да провокира и ниската физическа активност, както и заседналият начин на живот на детето. Спортът и високата двигателна активност като цяло понижават рискът от появата на хипертония.

Неограничената консумация на готварска сол също може да стане причина за както за повишаване на кръвно налягане, така и фактор за развитието на първична хипертония. Най-добре е още от първата година / тогава когато се формират вкусовите му предпочитания/ детето да бъде свикнато на минимална консумация на подправката.
Или казано с две думи, ефективната профилактика на хипертонията включва в себе си всичко онова, което разбираме под “здравословен начин на живот”.


севги.инцилбг.ком

Няма коментари: