понеделник, 28 юли 2008 г.

Диетичен и кръвен холестерол

Интересен е фактът, че нашите тела всъщност произвеждат цялото количество холестерол, от което се нуждаем. Когато се прави изследване за нивото на холестерола, доктора на практика измерва нивото на циркулиращия холестерол в кръвния ток или с други думи нивото на кръвния холестерол. Около 85% от холестеролът, които циркулира в кръвообращението е произведен в нашия организъм. Останалите 15% идват от външи източници – храната.

Диетичният холестерол постъпва в организма чрез приема на месо, пилешки продукти, риба и морска храна, яйца и млечни продукти. Възможно е някои хора да приемат храни, богати на холестерол и все пак да имат ниско ниво на кръвния холестерол и обратното, никoй хора приемат храни с ниско съдържание на холестерол и в същото време имат високи нива на кръвен холестерол.

Нивото на кръвния холестерол може да бъде завишено чрез прием на диетичен холестерол, наситени мазнини и транс мастни киселини. Това завишение на холестерола се асоциира с атеросклероза – отлагането на плака, която стеснява или напълно блокира кръвните пътища. Ако коронарните артерии бъдат блокирани, резултатът е сърдечна атака. Освен това ако частици плака от затлачените артерии могат се освободят, могат да достигнат мозъка и да предизвикат удар.



shumenredcross.blogspot.com

Няма коментари: