четвъртък, 31 юли 2008 г.

Клинична картина и усложнения при хипертония

В голяма част от случаите хипертоничната болест протича безсимптомно, като може да достигне и до тежка степен. Често поводът за откриване на заболяването е случаен преглед или усложнение. По-важните оплаквания на артериалната хипертония са главоболие, намалена концентрация и работоспособност, влошаване на съня, сърцебиене и тежест в сърдечната област, шум в ушите, залитане с губене на равновесие, повишена раздразнителност. В много случаи симптомите са свързани с увреждането на тъй наречените”прицелни органи” (такива, които най-често се увреждат от артериалната хипертония), а именно очи, мозък, сърце, бъбреци, съдове.

Усложнения

1. Съдови – в 50-60% от хипертониците се развива ранна атеросклероза, която заедно със съчетанието със захарен диабет може да доведе до ранна слепота.

2 Сърдечни
– при 70% от хипертониците причината за настъпването на смърт е свързана с развитието на сърдечна недостатъчност и исхемична болест на сърцето под формата на стенокардия, миокарден инфаркт, внезапна сърдечна смърт, ритъмни нарушения и други.

3. Мозъчни – при около 15% от хипертониците се развиват мозъчна исхемия и исхемичен мозъчен инсулт, както и хеморагичен мозъчен инсулт или мозъчна енцефалопатия, които са причина за настъпването на преждевременна смърт.

4. Бъбречни – болестта води до увреждане на бъбречните съдове и развитието на бъбречна недостатъчност.

5. Хипертонична криза – внезапно и силно покачване на артериалното налягане с диастолични стойности над 140 ммHg и/или над 200 мм за систолното, което може да причини хипертонична енцефалопатия с опасност от мозъчен инсулт, силно обременяване на лявата камера на сърцето с развитие на белодробен оток, остри съдови усложнения с развитие на стенокардия, миокарден инфаркт, дисекираща аневризма и други.


хелтх.бг

Няма коментари: