петък, 25 юли 2008 г.

Осем правила срещу "лошия" холестерол

Известното списание "Sante" /Здраве/ помести интересна статия за ролята на храната за понижението на "лошия" холестерол, и съответно - за намаляване на риска от атеросклероза, инфаркт и инсулт у възрастните. Авторите предупреждават, че хранителният режим може да има ефект, ако черният дроб е в ред. Затова при повишен "лош" холестерол първо трябва да се провери функцията на черния дроб. Няма добри и лоши храни срещу "лошия" холестерол, има само необходими и излишни. И не е нужно да се отказвате от любимите блюда. Трябва обаче да има мярка в яденето им и да се спазват няколко железни правила.

1.ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ СВИНСКО И ГОВЕЖДО. Заменете ги с пилешко или риба. Най-добре - веднъж седмично пилешко и веднъж - риба. И ги приготвяйте без мазнина - варени или печени.
2.ЯЖТЕ ОБЕЗМАСЛЕНИ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ. Предпочитайте мляко и млечни продукти с масленост под 50%.

3.ПРИГОТВЯЙТЕ ХРАНАТА С РАСТИТЕЛНИ МАСЛА. И нека са различни. Олиото заменяйте от време на време със зехтин, царевично или фъстъчено масло.

4. СЛАГАЙТЕ НА ТРАПЕЗАТА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ. Целулозата в тях изнася от червата холестерола внесен с храната. Особено полезни са ябълките, понеже пектинът в тях е специфично средство за очистване на червата от холестерола и може да снижи "лошия" холестерол с 20%.

5. ЯЖТЕ ПОВЕЧЕ ЧЕСЪН. Той е уникално средство срещу повишения холестерол в кръвта. С 1 - 2 стръка пресен чесън или половин глава дневно "лошият" холестерол слиза за 10 - 15 дни с 20%!
6. ИЗБЯГВАЙТЕ СКРИТИТЕ МАЗНИНИ. Те са в естетите вечер пред телевизора, готовите полуфабрикати, сладкишите. По-добре изяжте едно яйце, отколкото чинийка чипс! Впрочем, спокойно можете да изяждате до 2-3 сварени яйца на седмица. Холестералът в тях не е толкова много, колкото се смяташе доскоро.
7. ИМА ХРАНИ СПЕЦИАЛНО СРЕЩУ ХОЛЕСТЕРОЛА. Това са: сокове от червено френско грозде, арония, стафиди, овесена каша, подправки - черен и бял пипер, къри, джинджифил, карамфил. Те понижават холестерола в кръвта.

8. И СЕ ОТКАЖЕТЕ ОТ ДИЕТИТЕ ЗА ОТСЛАБВАНЕ, особено - ако сте в третата възраст. Освен онези, които е предписал лекарят за заболяванията ви.

Диетите за отслабване подлагат на изпитание черния дроб. А от неговата функция зависи нормалното ниво на "лошия" холестерол в кръвта.



лекар.бг

Няма коментари: