сряда, 23 юли 2008 г.

Черешова диета нормализира кръвното

За лечение на високото кръвно налягане днес се използват много медикаменти. Но не бива да се подценява ролята на храненето. Немалко лекари - кардиолози и нутриционисти, са на мнение, че леките форми на хипертония се повлияват благоприятно след определен период на здравословното хранене. То може да бъде фактор, който привежда кръвното налягане до нормални граници - 120 на 80 мм живачен стълб (съответно за систолно и диастолно кръвно налягане). Ето защо се препоръчва борбата с хипертонията да започне най-напред от начина на хранене.
Едно от най-важните изисквания е да се намали приемът на натриев хлорид (готварска сол). Смята се за напълно доказана връзката между голямата консумация на сол и повишеното артериално налягане. Проучвания сочат, че ограничаването на солта обичайно води до понижаване на систолното налягане. Медицинската препоръката е да се консумира сол не повече от 5-6 г дневно. На практика това количество се съдържа в приетите хранителни продукти и не се налага ястията да се солят допълнително. При трайно повишени стойности на кръвното налягане е необходима специална диета, включваща продукти, бедни на натрий. В такива случаи на хипертониците се предлагат варен ориз и плодови сокове, например от ягоди или череши. С благотворно действие върху кръвното налягане е комбинацията от 0,5 л сок от ягоди, 0,5 кг сурови ягоди и 0,5 кг кисело мляко. Плодовете могат да се сменят според сезона, като се запазва същата пропорция.
Друг съществен момент от диетата на хипертониците е ограничаването на калоричните храни. Последните наблюдения на кардиолозите сочат, че у нас 78% от повишеното артериално налягане при мъжете и 65% от повишеното артериално налягане при жените се асоциира с наднормено тегло. Освен това при всяко преяждане дейността на сърцето се обременява, защото е принудено да работи както под товара на високото кръвно налягане, така и под натиска на обилно приетата храна. Хипертонията сама по себе си носи значителен риск от усложнения на сърдечно-съдовата система. Той нараства още по-значимо, когато е съчетан с нарушения в храненето по отношение на калоричността и състава на ястията. Лекарите препоръчват на ден да се приемат не повече от 1200-1400 калории, като се ограничава количеството на мазнините и въглехидратите. Това особено се отнася за хората, при които е висок рискът от развитие на метаболитен синдром. Тази опасност е реална, когато има наличие на три или повече от следните нарушения: обиколна на кръста > 102 см при мъжете и > 88 см при жените; серумни триглицериди 1,7 mmol/l (милимола на литър); HDL холестерол (добър холестерол) <1 style="font-weight: bold;">лекарите съветват да се приема месо без тлъстини - телешко, крехко говеждо, агнешко и пилешко. Задължително е да се ограничи свинското месо, дори ако не е тлъсто. А консервираните месни продукти и мазните колбаси просто трябва да изчезнат от трапезата на хипертоника. Яйцата не са забранени, но не бива да се ядат повече от 2 на седмица, при това сварени.


стандартнюз.ком

Няма коментари: