понеделник, 21 юли 2008 г.

Горещините са опасни и за хипертониците, и за хипотониците

Пониженото кръвно налягане понякога е по-опасно от повишеното!

Горещините са опасни и за хипертониците, и за хипотониците. Кръвното налягане може рязко да се понижи в жегите, защото с потта организмът губи много соли, включително натрий. А именно натриевите йони задържат в съдовете водата и поддържат техния тонус. Нарушенията в работата на сърцето могат също така да предизвикат загуба на магнезий и калий. Затова основното лятно задължение за хипотониците е да пият много течности и непременно да запълват солевия дефицит в организма си. За тази цел най-подходящо е да пият слабоминерализирана вода - не повече от 1-2 г на литър. Ако хипотоникът няма проблеми със стомаха и червата, няма да му навреди и газирана вода.

Добре утоляват жаждата компоти от вишни, сливи, джанки, дренки, цариградско грозде. Те съдържат витамини, органични киселини, минерални соли. Състоянието на хипотоника през лятото може да се облекчи и от сиропи от растения - адаптогени, например плодове от ракитник. Най-добър ефект за хипотоника дават специалните напитки за спортисти. Те възстановяват водно-солевото равновесие и отлично компенсират отделените с потта вода и соли. Освен това дават енергия на организма.

Добре е да се пият на малки глътки. Продават се на много места, но най-вече във фитнес клубовете.

Да не се бъркат обаче спортните с енергийните напитки, които са много силни и не се препоръчват в горещо време, въпреки че повишават тонуса на кръвоносните съдове. В тях се съдържа и много кофеин.

Кофеинът е природен стимулатор, той заставя сърцето да бие по-често, повишава възбудимостта на сърдечния мускул и увеличава потребността на сърцето от кислород. Ако хипотониците злоупотребят с кофеина, могат да си докарат пристъпи на сърцебиене и резки колебания на тонуса на кръвоносните съдове. Кофеинът оказва и диуретично действие, което не е благоприятно при високи температури.

Ето защо в горещините хипотониците е най-добре да се откажат от кафето. Да не се увличат и по алкохолните коктейли. Не им се препоръчва чай от мента, както и сок от боровинки.

При повишено кръвно налягане
Най-добрата освежаваща напитка за хипертониците в горещините е студеният чай – билков или зелен. За да се засили охладителният ефект на зеления чай, пуснете в него парченце лимон.

От билковите чайове е полезен чай с мента и маточина. Смесват се в съотношение 1:1, сместа се залива с гореща вода и престоява 6-7 минути. Може да се пие както гореща, така и студена.

Лечебно действие оказват напитки на основата на растението каркаде, което носи и друго наименование – суданска роза. Настойката от това растение намалява гъстотата на кръвта, понижава кръвното налягане и стимулира работата на червата. Чаят от каркаде се пие студен, защото така по-успешно понижава кръвното налягане.

Вместо газирана вода на хипертониците през горещините се препоръчва напитка на основата на чайната гъба. Тази напитка утолява жаждата, подобрява състоянието и действа като биостимулатор. Тя понижава кръвното налягане, както и нивото на холестерола в кръвта.

Много добре утолява жаждата и сухото бяло вино, разредено наполовина или на две трети с вода. Само не се увличайте - не повече от 100-150 мл на ден.

Ако редовно приемате таблетки против хипертония, обърнете внимание на инструкцията. И особено на това, дали могат да се съчетават с алкохол.

При повишено кръвно налягане не се препоръчват силен чай и силно кафе, както и големи количества минерална вода с по-високо съдържание на минерални вещества.

И последният съвет за хипертониците: ако забележите, че след употреба на течности получавате отоци, се обърнете към лекар.


лекар.бг

Няма коментари: