неделя, 27 юли 2008 г.

Шоколадът може да намали риска от усложнения по време на бременност

Ново изследване предлага да ядете повече шоколад, ако са ви установили сериозното усложнение по време на бременност, известно като преклампсия.

Шоколадът, особено тъмният, е богат на съставка наречена теобромин, която стимулира сърцето, отпуска гладката мускулатура и разширява кръвоносните съдове. Тя се използва за намаляване на болките в гръдния кош, за намаляване на високото кръвно налягане и втвърдяването на артериите, както пишат д-р Елизабет Трич и колегите й от университета в Ню Хевън, Канектикът.

Преклампсията, която се изразява в повишаване на кръвното налягане и отделяне на протеини в урината по време на бременност има много общи черти с болестите на сърцето.

За да изследват дали шоколадът е полезен за сърцето, което може да помогне за превенция на преклампсията, учените наблюдават 2 291 жени, които са родили по едно бебе. Те ги питат колко шоколад са консумирали в първата и третата третина на бременността си. Изследва се наличието на теобромин в пъпната връв на новороденото.

Изводът е, че при жените, които са консумирали повече шоколад и в пъпната връв на детето им е открито повече теобромин е по-малко вероятно да развият болестта.

Жените, които са яли по пет шоколада седмично в третата третина на бремеността, имат 40% по-малка вероятност да развият усложнението, от онези, които са яли по един шоколад седмично. Подобна, но по-слаба е връзката между изядения шоколад в първата третина на бременността и преклампсията.

Черният шоколад съдържа антиоксиданти познати като флавоноиди, които могат да намалят кръвното налягане и от тук да намалят кордиваскуларния риск от заболяване.

Изследователите подчертават, че резултатите са открити само от наблюдения и не са срещу предупрежденията за опасността от изяждането на огромни количества шоколад.

"Нашите изследвания потвърждават вероятността, че бременните жени, които пренебрегват шоколада, са под по-голям риск за развитието преклампсия", пишат те. "Поради важността на резултатите, смятаме да направим ново по-детайлно изследване върху консумацията на шоколад по време на бременност."




козметиката.ком

Няма коментари: