четвъртък, 31 юли 2008 г.

Артериална хипертония

От това заболяване, наричано още ”тихият убиец на нашето съвремие”, страдат повече от 20% от хората, което прави над 2 милиона за нашата страна. За артериална хипертония при възрастни (над 18 год.) се говори, когато артериалното налягане е трайно повишено при систоличното налягане над 140ммHg или равно на тази стойност, и /или диастоличното налягане е равно или по-високо от 90ммHg.

Класификация на видовете артериална хипертония

1. Първична (синоними: есенциална хипертония, хипертонична болест)

2.Вторична
(симптоматична) хипертония.
При есенциалната хипертония (хипертоничната болест) не се установява непосредствена причина за повишението на артериалното налягане, като благоприятстваща роля за появата му играят наследственото предразположение, наднорменото тегло, злоупотребата с алкохол, прекомерната консумация на готварска сол, ендокринните фактори (хипертонията при жените започва най-често по време на климактериума).

Есенциалната хипертония обхваща над 95% от страдащите от това заболяване, докато вторичните хипертонии са около 5%. При тях причината за възникване на хипертонията е известна и най-често е свързана с бъбречни заболявания, някои ендокринни и съдови заболявания, както и други по-редки причини.

Ако стойностите на систолното и диастолното налягате попадат в различни степени, то за степен на артериалната хипертония се приема по-високата. Често при възрастните хора се измерват повишени стойности на систолното налягане над нормалното, без да е засегнато диастоличното и такава изолирана систолична хипертония се получава при склеротични промени на еластичността на големите артериални съдове – аортата и други.


хелтх.бг

Няма коментари: