петък, 25 юли 2008 г.

Пущене или здраве - изберете сами

Днес е известно на всички, че тютюнопушенето е вредно за нашето здраве. Въпреки това, въпреки че науката открива непрекъснато нови факти за пораженията, които тютюнът нанася върху човешкия организъм, броят на пушачите, особено сред младежите, непрекъснато расте. На какво се дължи тази тенденция?

Оказва се, че всички пушачи знаят за вредата от тютюна, но малцина са тези, които свързват пушенето с конкретно свое заболяване; тоест тази вреда се приема по принцип, като някакъв вид абстракция, която може да касае другите, но не и нас самите. При все това тютюнопушенето е сред вредните привички, които причиняват най-много заболявания. Нека припомним някои данни.

Изследванията са показали, че пушенето е тясно свързано с исхемичните болести на сърцето, с артериалната тромбоза, със заболяванията на органите от стомашно-чревния тракт, с рака на белите дробове и с другите видове рак, с хроничния бронхит, с емфизема на белите дробове.

Органите на дишането са особено уязвими.

При повече от 80 процента от пушачите се открива хроничен бронхит. Този бронхит, на който не се обръща голямо внимание, е много опасен, тъй като с годините той се превръща в благоприятна почва за възникването на рак. Трябва да се отбележи, че рискът за заболяване от рак на белите дробове нараства правопропорционално на числото изпушени цигари. Не може и да бъде другояче: 40 процента от тютюневата смола представляват силно канцерогенно вещество ­ бензпирен.

Тютюнопушенето влияе отрицателно на нервната система.

Представата, придобита от много литературни произведения и филми, за това, че изпушената цигара успокоява и придава яснота на мисълта, е дълбоко погрешна. Пушенето е прекалено опасен и вреден стимулатор и колкото по-често се прибягва до него, толкова повече се увеличава неговото пагубно влияние върху здравето. Гьоте е казал: “От пушенето се затъпява. То е несъвместимо с творческата работа.”

За голямо съжаление в последните години расте броят на момичетата и жените пушачки.

Основната причина за това бедствие се дължи на факта, че пушенето се смята за модерно. Но младите жени дори не подозират колко скъпо им струва това. Пушещата жена лесно се разпознава по бледната, повяхнала, с ранни бръчки кожа на лицето, по неприятния дрезгав глас, по лошия дъх от устата. Това са само външните прояви на отровения с тютюн организъм. Много по-тежка е вредата, която тютюнът нанася на вътрешните органи на жената, в частност на нейните полови органи: при пушещите жени много често се нарушава менструалният цикъл, развиват се различни заболявания.

Съвсем недопустимо е, когато пуши бременна жена.

Отровите от тютюневия дим проникват през плацентата в плода. Пушенето увеличава вероятността от помятане, от раждане на мъртви деца или на деца с аномалии. Всички бебета, които са били подложени на въздействието на тютюна по време на бременността, задължително се раждат по-слаби с поне няколкостотин грама; след това тяхното умствено и физическо развитие са забавя.

Също така недопустимо е пушенето от страна на кърмеща майка.

В 1 л майчино мляко съдържанието на никотин може да достигне 0,5 милиграма тогава, когато смъртоносната доза от тази силна отрова е 1 милиграм на 1 килограм телесно тегло на бебето. Децата на пушещи кърмачки обикновено са слаби, развиват се лошо, изложени са на простудни заболявания, спят лошо, работата на червата им се разстройва.

Много тежки последствия има пушенето сред децата и подрастващите.

Развиващият се организъм е много чувствителен към всички вредни фактори и особено към пушенето. Той се излага на въздействието на никотина, на въглеродния двуокис, на някои радиоактивни вещества; някои от тях представляват канцерогени, други имат натрупващо свойство, тоест имат способността да се отлагат в организма, нарушавайки функционирането на жизнено важни органи и системи.

И накрая, пушачът не отравя само себе си.

Тези, които не пушат, но се намират на място, в което се пуши, могат да вдишват до 80 процента от веществата, които се съдържат в дима на цигарите или лулите. Това пасивно пушене е особено опасно за бременни жени, за кърмещи майки, за деца и подрастващи, за хора, които страдат от хронични заболявания на сърдечно-съдовата и дихателната система.


дар-център.ком

Няма коментари: